Konec jedné éry. Šestadvacet let měli brněnští fanoušci jistotu. Ať se stane cokoli, ve finále baseballové extraligy nastoupí brněnský celek. Letos se závěrečná série odbude bez něj. Bez Draků to bude poprvé od roku 1995, kdy se brněnský hegemon v nejvyšší soutěži objevil. Dva ročníky předtím ovládla finále Technika.

Draci ve víkendovém semifinále nestačili na pražské Eagles a letos končí. Pražanům podlehli v sérii hrané na dva vítězné zápasy po výsledcích 0:8, 2:1 a 4:8. „První zápas se nám nepovedl, ve druhém jsme velmi těsně uspěli. V rozhodujícím utkání jsme nezvládli úvod a už se na soupeře nedotáhli,“ okomentoval vyřazení hrající kouč Brňanů Pavel Budský.

Krška z Líšně míří do Zbrojovky
Líšeňský kapitán Krška přestoupil do Zbrojovky, opačným směrem míří Zikl

Podle něj se hráčům nedařilo hlavně na pálce. „V prvním utkání jsme se neprosadili a ani pak neudělali moc bodů. Útok nebyl optimální. To je něco, na čem musíme zapracovat. Stejné je to ovšem s obranou. Napáchali jsme mnoho drobných i větších chyb a kvůli nim nám utekl poslední zápas,“ uvedl.

Sbírku jedenadvaceti titulů tak Draci letos nerozšíří. „Je to zklamání, doufal jsem, že do finále postoupíme. Série byla vyrovnaná, oba týmy měly kvalitu a dobré nadhazovače. Český baseball jde kupředu. Týmy, které jsme dřív poráželi, teď mají kvalitní cizince a dorostli jim mladí hráči,“ řekl brněnský polař Jakub Hajtmar.

TRENÉR NA METĚ

Draci letos oheň příliš nechrlili. „Základní část vypadala relativně dobře, ale vstup do nadstavby nám nevyšel. Ještě týden před koncem jsme neměli jasno, zda se dostaneme do první trojky,“ zmínil Budský.

Ten se stal trenérem slavného celku před dvěma měsíci, kdy u mužstva v roli kouče skončil kouč Arnošt Nesňal. „Rozhodl se, že odstoupí. Letos jsme se potýkali s výpadky formy a řekl, že potřebujeme nový impuls,“ sdělil pětačtyřicetiletý baseballista Draků, jenž si k hráčským povinnostem přidal navíc trenérské.

V prvním přípravném utkání na extraligovou sezonu 2019/2020 vyhrála na domácím ledě v DRFG areně Kometa Brno nad Duklou Trenčín 4:1.
Na hattrick nedosáhl. Ještě že tak, Něma by mě hned zkasíroval, směje se Orsava

Rázem musel kromě výkonů na hřišti ještě vymýšlet taktiku a vést zápas. „Bylo to náročné. Měl jsem zodpovědnost za trénink i věci mimo hřiště. Bavil jsem s hráči o zraněních i ostatních problémech a v té chvíli už jsem toho nemohl tolik odehrát,“ přiblížil bývalý zkušený reprezentant.

Pálku tak v semifinále vzal do rukou jen jednou. „V zápase je potřeba čistá mysl a já měl hlavu jinde. Kouč musí dělat správná rozhodnutí. Pokud zaspí a třeba špatně nasadí hráče, každý si toho všimne,“ poznamenal.

Jestli si obě funkce ponechá v příštím ročníku, zatím Budský neví. „Potřebujeme si sezonu zanalyzovat. Pak se pobavíme s vedením, co dál. Ještě nejsem rozhodnutý,“ uzavřel.

JAROSLAV GALBA