Na vrcholnou akci do Švýcarska jede dobře naladěný. Má také proč. V letošním roce běhá na stovce časy kolem 10,3 sekundy a na mistrovství republiky v Ostravě s přehledem obhájil pozici nejrychlejšího Čecha. „Jsem rád, že jsem stabilizoval výkony," pochvaluje si dosavadní sezonu český rekordman z nejkratší běžecké distance.

Proti rychlým soupeřům to ale v Curychu bude mít tradičně těžké. Se svým letošním maximem 10,32 z mistrovství republiky se nevejde ani mezi top třicet nejlepších evropských sprinterů letošní sezony. „Na finále bude v bezvětří stačit čas kolem 10,2 sekundy, což je na hranici mého osobáku. Takový čas běhá v Evropě mnoho kluků," naznačuje s jakou konkurencí se musí na šampionátu popasovat.

Proto do Curychu odjíždí s ambicemi předvést co nejlepší výkon a počká, na co bude stačit. „Mistrovství Evropy je sice o umístění, sprint je ale přeci jen hra čísel. Budu tedy sledovat hlavně svůj čas," přibližuje sedmadvacetiletý atlet.

V minulosti byl Veleba často zraněný. Svalové problémy ho pronásledovaly, tak jako spoustu jiných sprinterů. Nyní se cítí zdravý a nic nebrání tomu, aby naplnil své předpoklady. „Nějaké bolístky tam jsou vždycky, ale cítím se v pohodě," komentuje svůj zdravotní stav.

Do Curychu odjede hned několik Brňanů, přesto si česká sprinterská jednička nejvíc rozumí s překážkářem Michalem Brožem z Prahy. „Na pokoji bydlím s ním nebo Pavlem Maslákem. Ten je teď zraněný, tak budu s Michalem," prozrazuje, kdo bude příští týden jeho spolubydlící. „Dřív jsem nocoval i s brněnskými atlety, ale teď mám nejblíž ke klukům, se kterými i trénuju," nastiňuje člen skupiny trenéra Dalibora Kupky.