Proto pořadatelé chtějí další ročník přesunout na bazén za Lužánkami, který má projít rekonstrukcí. „Modlíme se za to. Když tam závody za rok dostaneme, bouchneme šampáňo. Potřebujeme dobré zázemí, abychom konkurovali ostatním mítinkům. Na Lesnou se nevejdou ani diváci, ani závodníci. Nemůžou se u nás vyplavat, jsou pak další den, jak se mezi plavci říká, vytřískaní. Pak raději dají přednost jiným závodům," vysvětluje Tobiáš.

Velká cenaKdy a kde: v sobotu a v neděli v bazénu brněnské Tesly na Lesné
Program:
Sobota od 9.00 rozplavby, od 16.00 finálový program
Neděle od 9.00 rozplavby, od 14.30 finálový program
Hvězdy: Zsuzsanna Jakabosová, Sebestyén Dalmaová (obě Maďarsko), Jan Micka, Simona Baumrtová (oba Česká rep.)

Letos tak třeba řada plavců startuje na mistrovství Rakouska, kde jsou o mnoho lepší podmínky. To však neznamená, že do Brna přijedou „béčkoví" závodníci. Hlavní hvězdu opět představuje olympionička Zsuzsanna Jakabosová z Maďarska, která v Brně obhajuje čtyři prvenství. „Dorazí velmi kvalitní plavci. Tipuji, že o víkendu padnou čtyři rekordy mítinku," odhaduje Jiří Vlček, místopředseda a trenér Komety.

Pro české plavce znamenají brněnské závody poslední možnost ke splnění limitu pro start na mistrovství světa, které se uskuteční od 6. do 11. prosince v kanadském Windsoru. Kritériím už vyhovělo osm českých plavců, z nich Jan Micka, Simona Baumrtová, Petra Chocová a Lucie Svěcená se představí v Brně. „Dorazí čtyři stovky plavců z devětapadesáti oddílů ze tří zemí," podotýká Vlček.

Pořádající brněnská Kometa nasadí do Velké ceny mladý tým. Na Lesné se už třeba nepředstaví dlouholetá stálice Martin Verner, který loni ukončil kariéru. Dravé brněnské mládí zastupuje například jeho svěřenec, kraulař Matěj Vobořil nebo nadějný polohovkář Marek Osina. Oba útočí na limit pro kanadský šampionát, Vobořilovi scházejí na stovce čtyři desetiny, Osinovi na polohové dvoustovce vteřina. „To je hodně, ale nevzdávám to. I když budu rád, když překonám rekord mítinku, který je o něco pomalejší než limit," přemítá osmnáctiletý talent.