Naštvalo vás, že jste po protestu Yega přišel o triumf?

Nenaštvalo, prostě jsem byl druhý. Yego hodil dál, využil dobře závodních podmínek a je zaslouženě první.

Vy jste někdy podal protest?

Ne, nikdy. Nemá cenu to řešit, rozhodčí takhle rozhodli. Šlo i o chybu pořadatelů, kteří měli sektor nalajnovaný. Oštěp dopadl mimo výseč, ale uhádal to. Přeměřovali nakonec celý sektor.

Překvapuje vás Yegova forma?

Hází technicky dobře, z toho vycházejí výsledky. Startovní pole je kvalitnější, pak je pravděpodobnější, že se vyloupne i dobrý výsledek.

Yego se údajně učil házet oštěpem sledováním videí na internetu. Má talent?

Četl jsem to také. Ale spolupracuje i s finskými trenéry, sám by se na takovou úroveň nedostal, to by byl zázrak. Ale je vidět, že od přírody je pohybově šikovný a trenéři mu ještě pomůžou.

Pro Keňany není příliš obvyklé, že házejí oštěpem. Posílají ostatní oštěpaři Yega z legrace spíš na ovál?

Ne, my si z něj srandu neděláme. Jsme totiž dobrá parta. Kamarádíme se, i když na stadionu jsme soupeři. Je to fajn a jsem za to rád.

Vy jste se v Birminghamu pral s rozběhem, který se vám nakonec podařilo srovnat. Zvládnete ho přenést do dalšího závodu?

Na tréninku toho teď moc neudělám, protože závody jsou rychle za sebou. Snažím se nenamáhat tříslo, ať ho v závodě můžu zatížit. Uvidím, snad se s tím porvu. Jak bude závodní pauza, pokusím se víc potrénovat.

Promítáte si neúspěšné pokusy ještě v hlavě?

Neřeším je. Hledím vždycky dopředu, abych všechno udělal, jak mám. Na závodech se těžko něco analyzuje, protože tam trenéry nemáme. Ale třeba s Finy trenéři a manažeři jezdí, mají video a hned vše rozebírají. Tero Pitkämäki se třeba díky tomu několikrát vrátil do závodu.

Závody jdou v rychlém sledu po sobě. Co mezi nimi stihnete?

Jsem tři dny doma, řeším s fyzioterapeuty tříslo. Udělám něco na tréninku, ale žádná divočina. Mám i další povinnosti, do toho mi třeba volají novináři. (úsměv)