Česká reprezentační dvojice sice vylepšila loňskou osmou pozici ze světového šampionátu na Floridě, v Plovdivu ovšem věřila ve větší posun vpřed. „Doufali jsme, že budeme jako na světových pohárech bojovat o stupně vítězů. Může nás aspoň těšit, že naše pozice by příští rok stačila na postup na olympiádu,“ poukázal Helešic na stěžejní akci příštího roku v podobě světového šampionátu, který bude také kvalifikací na olympiádu.

Současní závodníci pražské Dukly hledají recept, jak udržet formu celou sezonu. „Jsme zase o rok starší a zkušenější, věřím, že to příště dokážeme zúročit,“ pravil dvaadvacetiletý rodák z Valtic na Břeclavsku.

Moc důvodů k radosti v Bulharsku neměla ani brněnská veslařka Mirka Topinková Knapková. Olympijská i světová šampionka vyměnila po mateřské dovolené skif za párovou čtyřku a ke stesku po dceři Adéle jí nepřidalo ani konečné umístění v Plovdivu.

Zbrojovka Brno, ilustrační foto
Zbrojovka mění hru: křídla se nyní více nadechnou

Společně s třemi dalšími parťačkami Lucií Žabovou, Helenou Hlasovou a Alenou Schejbalovou obsadily čtrnáctou pozici. „Bylo hodně nezvyklé pohybovat se na opačných příčkách, než na jaké jsem byla zvyklá v minulosti. Přesto se jednalo o hodně zajímavou zkušenost,“ pravila veslařka, která právě slaví své osmatřicáté narozeniny.

Česká posádka doplatila na světovém šampionátu především na nezkušenost. Vedle Knapkové usedly veslařky o dekádu a víc mladší než brněnská šampionka. I ona byla v párové čtyřce nováček. „Je to pro mě velká změna. Jednodušší v tom, že člověk nemá takovou trému, protože stres je víc rozložený. Na druhou stranu se také musíte spoléhat na ostatní a jste na nich do určité míry závislí,“ srovnávala týmové a individuální závodění Topinková.

Vrchol sezony má dnešní oslavenkyně za sebou, její budoucnost nemá jasné obrysy. V příštím roce brněnská rodačka možná znovu usedne do skifu. „Uvidíme, záleží na víc faktorech, třeba i na tom, jak dopadnou kontrolní závody,“ sdělila Topinková.

Soustředí se pomalu na příští předolympijskou sezonu. Helešic s Podrazilem si zpestří závěr ročníku na začátku října závodem Red Bull XRow ve švýcarském Luzernu.

Ilustrační foto
Vypít pivo a běžet. Originální závod míří popáté do Brna