Mačky a cepíny sice patří do hor, ale zdolávat se s nimi dají i překážky nedaleko Brna. Ledolezecké zbraně rozezvučí v sobotu u nákupního a zábavního centra Olympia v Modřicích účastníci třetího ročníku mezinárodního mistrovství České republiky v drytoolingu.

Podnik Black Diamond Drytool Cup Brno 2012 se poprvé uskuteční jako součást třídílného Evropského poháru. „Chceme k závodu přitáhnout i lezce, kteří nepatří do nejužší špičky, abychom je namotivovali a třeba vychovali novou generaci pro Světové poháry," uvedl ředitel závodu a stavitel cest Radek Lienerth z pořádající Lokomotivy Brno.

Na největší umělé stěně ve střední Evropě se představí v závodech na rychlost a obtížnost přibližně šedesát lezců z České republiky, Slovenska, Slovinska nebo Chorvatska.

Zatímco mužští vítězové předchozích dvou ročníků Juraj Švingál ze Slovenska a Aleksandar Mataruga z Chorvatska na startu nescházejí, nejlepší česká ledolezkyně Lucie Hrozová, která ovládla oba ročníky, zatím účast nepřislíbila. „Patří mezi světovou špičku v obtížnosti. Pak je nás tu pár ženských, co lezeme spíš pro zábavu. Drytooling se nedá dělat naplno, pokud se snažíte i studovat nebo pracujete," pronesla devatenáctiletá brněnská naděje Martina Kratochvílová.

V soutěži na obtížnost polezou muži pět cest a ženy tři. Na každou mají jeden pokus a sčítají se nejvyšší dosažené body. „Spousta lezců má horší názory na rychlost na stěně. Na svěťácích bývají v ledové stěně díry s háčky a závodí spíš atleti. Není to moc o lezení, ale když to někoho baví," krčila rameny Kratochvílová.

Finálová cesta mužů bude měřit až 34 metrů. „Namontujeme na stěnu třicet zcela nových chytů. Takže i lezci, kteří znají stěnu, ztratí výhodu domácího prostředí. Cestu pro efekt oproti loňsku zpestříme i ledovými špalky," doplnil Lienerth.

Sobotní kvalifikace začíná v deset hodin dopoledne, finále závodu na rychlost přijde na řadu po čtvrté hodině odpoledne, po něm následuje i finále obtížnosti. „Zájemci z řad diváků si mohou půjčit vybavení a vyzkoušet si, že drytooling kombinuje fyzické, psychické i taktické zkušenosti. Nachystali jsme pro ně však lehkou cestu," usmál se ředitel závodu.

Co je drytooling?

Jde o horolezeckou disciplínu, při které se k lezení po skále používají cepíny a mačky. Původně sloužila tato technika při ledolezení k překonání míst bez ledu, později se vyvinula v samostatnou disciplínu. Závodní drytooling se leze po uměle postavených trasách, které se skládají z chytů na dřevěných deskách, kombinovaných ledovými nebo dřevěnými visícími špalky, trámy a uměle vytvořenými ledovými deskami.

Zdroj: wikipedie