Nejlepší trenér domácí nejvyšší soutěže minulé sezony pozvedl provinční Svitavy z periferie až ke špičce české ligy a dvakrát byl v semifinále. V létě kývl na nabídku Brna, které touží po dalším kroku zpět na výsluní. „Jsem rád za nabídku z Brna. Historicky jde o jednu z nejrespektovanějších adres v československém basketbalu. Oslovilo mě, že klub chce dávat šanci mladým českým talentům a vychovávat je pro reprezentaci,“ poznamenal Růžička.

Ilustrační foto.
Kometa trestala hradecké ztráty a poskočila na čtvrté místo

Na jaře se Brňané poprvé po dlouhé době propracovali do předkola play-off. V tomto ročníku, který celek mmcité 1 Basket zahájí v sobotu od sedmi večer domácím duelem v hale kampusu v Bohunicích proti Ústí nad Labem, hodlá brány play-off otevřít naplno. „Připadám si jako před lety, když jsem přišel do Svitav. Zase mám kolem sebe partu mladých ctižádostivých vlčáků. Je zajímavé, že v realizačním týmu jsem nejstarší, což je vtipné při mém nízkém věku,“ prohodil třiatřicetiletý stratég.

VYSOKÁ JAKO PLUS

Růžičkovi imponuje, že Brno je město plné vysokých škol. „Basketbal byl vždy univerzitní sport, takže k Brnu náramně pasuje. Osm z třinácti našich hráčů studuje vysoké školy a dva už ji mají za sebou. Jsem rád,“ pronesl Růžička.

I díky osobnosti nového kouče se podařilo v týmu udržet blyštivý talent českého basketbalu Radka Farského. „Že zůstanu v Brně, záleželo na tom, zda nás povede Růža. Snaží se nám posílit sebedůvěru a motivovat nás pozitivně, ještě nikdy jsem nebyl chválený jako teď,“ uvedl mládežnický reprezentant.

Přes léto kádr prošel výraznou obměnou, ovšem mladé české jádro kolem kapitána Jana Koziny zůstalo vesměs pohromadě.

Ilustrační foto.
Rádi loupí na cizích hřištích. Líšeň hájí domácí pevnost proti nažhavenému Ústí

Klub opouští zámořskou cestu, místo tří Američanů v novém ročníku vsadí na jediného. Na rozehrávače Bryana Smithsona, jehož zná Růžička z angažmá ve Svitavách.

Oporou se má stát i osmadvacetiletý slovenský reprezentant Richard Körner. „Bylo zbožné přání ho získat. S Bryanem jsou hráči, na které diváci rádi přijdou. Předvádí dynamický basketbal a jsou příklad pro mladé,“ uvedl Růžička.

Zda se i jeho svěřenci svezou na vlně zájmu o basketbal, který vzbudila historickým šestým místem na nedávném mistrovství světa česká reprezentace, se podle něj teprve ukáže. „Vidíme, že přípravky se plní, a to je hlavní poselství národního týmu. Je ještě ovšem trošku brzo a bylo by trochu hloupé i naivní vyvozovat závěry, že se zvedne zájem o basketbal dlouhodobě. Uvidíme, co bude za tři měsíce, až boom upadne. V Brně je navíc tvrdá konkurence Komety a Zbrojovky,“ pronesl Růžička.

Po domácí sezonní premiéře čeká na Basket série tří venkovních zápasů, v Brně se znovu představí 26. října.

Brno v NBL
Sobota 5. října od 19.00: Brno Ústí nad Labem
Středa 9. října od 18.00: USK Praha Brno
Sobota 12. října od 17.30: Pardubice Brno
Sobota 19. října od 17.00: Svitavy Brno
Sobota 26. října od 19.00: Brno Kolín