Sedmadvacetiletá závodnice brněnského Ekol týmu doběhla ve třiatřicetistup­ňovém horku a bezvětří devátá. „Výborný výsledek," mohla si oddechnout v cíli.

Jako odměnu za úmornou dřinu si ze Spojených států odvezla prémii čtvrt milionu korun. Závod na olympijských tratích 1500 metrů plavání, 40 kilometrů na kole a 10 kilometrů se jí vydařil hlavně díky famózní poslední části, při níž díky pátému nejlepšímu času předběhla několik favoritek.

Na vítěznou Švédku Lisu Nordenovou ztratila téměř čtyři minuty.

Seveřanka zažívá nejlepší období v kariéře. V Londýně ji sice o zlato připravila obrovská smůla, protože o její umístění rozhodovala až cílová fotografie, ale Nordenová na zklamání už skoro zapomněla. „Posledních pět týdnů mohlo být těžko krásnějších, až na tu setinku na olympiádě. Tahle výhra však všechno napravila. Přitom na kole jsem se s helmou na hlavě cítila jak v sauně. Bylo brutální horko," smála se.

V závodě mužů se nedařilo brněnské stálici Filipu Ospalému. Šestatřicetiletý triatlet nevylepšil loňskou sedmou příčku, jak si pžed závodem přál. Tentokrát uzavíral výsledkovou listinu, skončil na 28. příčce. Parádní olympijská odplata se podařila Španělu Javieru Gomezovi. Stříbrný muž z Londýna nechal až daleko za sebou na čtrnácté příčce šampiona z her Alistaira Brownleeho z Velké Británie. „Tahle akce byla absolutně jiná než olympiáda. Právě kvůli horku," rozebíral své dojmy Gomez, který se raduje z tučné prémie 3, 5 milionu korun.

V nabitém poli plném šampionů z různých druhů triatlonu se rval hlavně sám se sebou. „Šlo především o to, aby se člověk srovnal se sluncem a vysokými teplotami a snažil se udržet solidní tempo," vyprávěl Gomez. S půlminutovou ztrátou za ním doběhl legendární Američan a účastník čtyř olympiád Hunter Kemper.

Ospalý vylézal z vody na třináctém místě s půlminutovou ztrátou na Španěla Goméze, ale o dobrý výsledek jej připravil špatný výkon v cyklistické části. Nezlepšil se ani v závěrečném běhu, takže nenavázal na letošní dobré výsledky.

Výsledky: Hy-Vee 5150, triatlonový závod s dotací 1,000.000 dolarů, Des Moines:

Muži: 1. Javier Gomez (špa) 1:51:21, 2. Hunter Kemper (USA) 1:51:59, 3. Greg Bennet (Aus) 1:52:24, 4. Bevan Docherty (NZL) 1:52:46, 5. Matt Reed (USA) 1:53:24, …, 28. Filip Ospalý (ČR) 2:06:30.

Ženy: 1. Lisa Nordenová (Švé) 2:01:59, 2. Sarah Haskinsová (USA) 2:02:50, 3. Jodie Stimpsonová (Brit) 2:03:37, 4. Angela Naethová