Poslední české vítězství se datuje do druhého ročníku v roce 2011. Tehdy pestré terénní trati dominoval Jiří Homoláč, běžec z Chudčic nedaleko Brna. „O tom, zda máme mít i africké běžce, debatujeme už dlouho i mezi sebou. Ale kdo si třeba pamatuje jméno loňského vítěze? Nikdo. Takže jsme se rozhodli, že prize money půjde jen českým a slovenským závodníkům," povídá Božek. „Je to větší šance pro nás," přidává Daniel Orálek, brněnská ultramaratonská ikona, která v pětačtyřiceti letech plánuje zatápět mladým chrtům.

Vokolo príglu v číslechLETOŠNÍ ROČNÍK:
2350 přihlášených běžců (1583 mužů, 767 žen)
20 přihlášených týmů
objednáno 500 kilogramů banánů a sto kilogramů pomerančů na občerstvovací stanice
DALŠÍ FAKTA:
167 běžců běželo Vokolo príglu už pětkrát
V předešlých pěti ročnících se představilo 5287 běžců

Pořadatelé také doufají, že počet startujících konečně přesáhne magickou hranici dvou tisíc. „Loni nám k tomu scházel jeden účastník. Máme přihlášených stejně jako minulý rok kolem 2350 běžců, letos však podle mě rekord padne," věstí Božek. „Ale konkurence jiných závodů je stále větší. O tom svědčí fakt, že loni jsme kapacitu naplnili už koncem července, letos až nedávno," doplňuje.

Ve startovním poli se objeví řada významných osobností českého běhu i sportu obecně. Vedle Orálka se ho už potřetí zúčastní i specialista na dlouhé triatlony Petr Vabroušek, který poměří síly se svým šestnáctiletým synem Filipem. „Buď mu uteču na začátku, nebo nemám šanci. Ve finiši je mnohem rychlejší. Žádné výrazné ambice nemám. Na špici se běhá úplně v jiných tempech, než jsem zvyklý," zmiňuje dvaačtyřicetiletý zlínský rodák.

Na start se postaví i slovenská olympionička Katarína Berešová, která na malebném okruhu už zdomácněla. Letos vystartuje od areálu loděnice TJ Lodní sporty Brno na Rakovci už popáté. „Jedná se o moji srdcovou záležitost. Když můžu, do Brna vždy ráda dorazím. Jenže jsem poslední dobou dost unavená, nečekám tedy tak rychlé časy jako v minulých letech," říká sympatická Slovenka.

Ani ostatní však nezaháleli. Orálek se třeba minulý týden vrátil z řeckého Spartathlonu, kde před diskvalifikací uběhl skoro sto kilometrů. „Já zase byl o víkendu v Barceloně na ironmanovi. Závod trval přes osm hodin," usmívá se Vabroušek.

ROZHOVOR

Přehrada? Jde o domácké prostředí, říká ironman Vabroušek

Brno – Už má k sobě parťáka. Jedenáctinásobný český mistr v dlouhém triatlonu Petr Vabroušek má radost, že jeho šestnáctiletého syna Filipa běh vzal za srdce. V sobotu se společně představí na závodě Vokolo príglu. „Jsem zvědavý, kdo z nás bude na čtrnáctikilometrové trati rychlejší," říká dvaačtyřicetiletý zlínský rodák.

Těší vás, že syn tíhne k běhu?

Pořádně trénuje zhruba rok a půl a za tu dobu dělá velké pokroky. Těšil jsem se, že se dostane na moji běžeckou úroveň, budeme spolu několik let pilně trénovat a běhat spolu. Nakonec je to tak, že jeho progres je tak rychlý, že se téměř mineme.

Jak to?

Do nedávna jsem byl pro něj moc rychlý já, teď je on pro mě. Určitě do desíti kilometrů nemám šanci, on je výrazně pomalejší na půlmaraton, který si už třikrát zkusil. Čtrnáctka na Vokolo príglu je tak uprostřed. Jsem zvědavý, jestli ještě vydržím nebo už budu mít smůlu.

Co pro vás Brno znamená?

Je to návrat do mládí a vzpomínky, kterých odsud mám spoustu. Studoval jsem tady vysokou školu, jezdil jsem sem jako veslař na závody. Vzpomínám na vysokou a na veslování na přehradě strašně rád. Absolvoval jsem tu spoustu závodů, jedná se pro mě o domácké prostředí.