Účastnice olympijských her v Londýně i Riu de Janeiro se zúčastnila šesti z devíti předchozích ročníků podniku okolo Brněnské přehrady. Třikrát zvítězila, dvakrát doběhla druhá a jednou skončila třetí.

Budoucí manžel Jan Pejpek ji oslovil po triumfu v roce 2013, u kterého pomáhal jako dobrovolník. „Závod jsem vyhrála, psal mi e-maily, v nichž mi gratuloval jako vítězce, zajímal se. Děkovala jsem mu a šla jsem si dál svojí cestou. Když mě kontaktoval později, nevěděla jsem, o koho jde. Říkal mi, že mi blahopřál po Vokolo priglu. Potom jsme se dali dohromady,“ přibližuje začátky jejich vztahu Berešová.

Tomáš Veverka letos poběží ČSOB Triexpert Vokolo priglu už podesáté.
Veverka chce běžet každý ročník Vokolo priglu. Inspiroval ho stařík v televizi

Za dva týdny se postaví na start desátého ročníku populárního běžeckého klání. Po narození syna se do přípravy pustila už v lednu, takže má za sebou devítiměsíční zápřah. „Připravuji se na košický půlmaraton, který se běží šest dní před Vokolo priglu. Bydlíme v Náměšti nad Oslavou a na Vysočině je málokde rovina, takže na prigl trénuji bez toho, aniž se na něj nějak zaměřuji. Všude jsou tu kopce,“ usmívá se jedenatřicetiletá atletka.

Do závodního kolotoče se vrací po tříleté anabázi s bolavou achilovkou. „Už jsem absolvovala nějaké starty, ale chvilku potrvá, než se dostanu na výkonnost, kterou jsem měla předtím. Na závody se těším, trénuji každý den, jsem připravená. Vypadá to, že jsme s trenérem na dobré cestě. Věřím, že závody dobře dopadnou. Určitě tam budou i lepší běžkyně, ale věřím, že se časem zase zlepším,“ vyhlíží Berešová.

Vokolo priglu měří 14,1 kilometru a nabízí atraktivní prostředí i náročná zákoutí. „Závod se mi hodně líbí, protože se tam střídají povrchy, výběhy, seběhy, rovina. Je to zajímavé pro mnoho běžců, není to úplný asfalt ani kros, každý si přijde na své,“ láká na jubilejní ročník juniorská mistryně světa v běhu do vrchu z Turecka v roce 2006.

Vokolo príglu. Ilustrační foto.
Nápad na Vokolo priglu vznikl ve vaně

Na letošní ročník už se přihlásilo 2550 běžců, loňský rekord má hodnotu 2243 účastníků v cíli. Za devět let si běh kolem Brněnské přehrady aspoň jednou vyzkoušelo devět a půl tisíce závodníků.