Extraligoví hráči JMP Brno porazili předloňského mistra pětkrát v řadě. Naposledy si připsali vítězný zářez ve čtvrtek, když si odvezli jasnou výhru 3:0. Ostravané nemají s žádným jiným soupeřem tak žalostnou bilanci.

Kapitán JMP Brno tuší proč. „Celé se to datuje asi dva roky zpátky, kdy jsme s Ostravou celkem potupně vypadli ve čtvrtfinále. Od té doby naši kluci nepotřebují zvláštní motivaci. Zlomili jsme to už loni, kdy jsme jim v play­off všechno vrátili,“ líčí počátek série, která se letos rozrostla o další dvě výherní položky.

Navíc Brňané na palubovce Ostravy zanhali venkovní mindrák a poprvé v pozici hostů zvítězili. „Po výhře s Opavou jsme všichni čekali, jak zareagujeme venku. Já jsem si v duchu říkal, že by se to mohlo povést. Ale tak přesvědčivě? To je překvapení,“ směje se kapitán.

Podle kouče Jaroslava Vlka se jeho svěřencůn daří eliminovat nejvědší ostravskou hvězdu, univerzála Davida Konečného.

„Ve všech zápasech to vždy bylo o jediném klíčovém hráči. Veškeré výsledky se odvíjely od výkonu Konečného a naší schopnosti jej ubránit,“ vypichuje Vlk nejdůležitější příčinu úspěšné série.

„I proto jsme běhěm týdně zaměřili koncepci přípravy právě na něj. Ve čtvrtek v posledním vzájemném zápase neměl svůj den,“ potvrzuje.

Ostravu jasně favorizovaly i sázkové kanceláře. Na vítězství JMP vypisovaly kurz 5:1.

Severomoravané navíc v pondělním televizním utkání vydřeli výhru nad mistrovskými Budějovicemi.

„Ale kvůli tomu měli daleko méně času na regeneraci. Přislo mi, že i Konečný toho měl v některých fázích plné kecky,“ přidal postřeh Hroch.

Zdá se, že svou partu naladil na správnou notu. Po mdlém nástupu do soutěže se tým začíná rozjíždět. Vyhoupl se na osmou příčku a má k dobru odložený zápas.

„Družstvo se pomaličku dostává do formy. Chytli se i Katona s Kalapalem, kteří se před sezonou vraceli po zranění,“ libuje si Vlk.

„Už se podařilo zapracovat univerzála Barbierika. Začíná si rozumět s nahrávači, kteří mu někdy dávali balony i z těžkých pozic, místo aby volili jiné hráče,“ popisuje Hroch.

Volelbalisty v posledních soubojích zdobí především bojovnost a kreativita. Poctivě střídají útoky z kůlů se středovou ofenzivou.

„Soupeř pak neví, kde mu hlava stojí,“ chváli Hroch taktiku. Náladu mu vylepšuje i pohled na tabulku. „Je nečekaně vyrovnaná. Kdo by čekal, že devátý tým bude schopný pořážet druhého. Pro diváka to musí být dobrý pohled,“ pochvaluje si Hroch.

Brňany za zlepšenou hru neminula odměna. „Chlapci dostali přes víkend tři dny volna. Od začátku sezony si neodpočinuli,“ je si vědom Vlk. A regenerovat musí. Příští týden je čekají hned tři těžká utkání…