V dresu Tours se představil i český reprezentant David Konečný, který začínal s volejbalem v Letovicích. Po zápase se z okleštění rodiny a přátel málem nedostal do šatny. „Potřebovali jsme vyhrát dva sety, to jsme splnili. Pak dostali příležitost hráči z lavičky, kteří se jí také chopili dobře. Za vítězství jsem rád," pronesla ikona hostujícího celku.

Vývoj zápasu v úvodních dvou sadách Brňany příliš nepřekvapil, favorit si šel tvrdě za svým. „Zažili jsme to už v Tours, kde nás válcovali celou dobu. Šli jsme si zápas užít, rvali jsme se, co to šlo," pokrčil rameny Pražák.

První dva sety otevřely brněnským volejbalistům oči. „Musíme si z toho vzít nějaké taktické věci. Je jasné, že když uděláme za set patnáct chyb, nemůžeme vyhrát," zmínil Pražák.

Až když hosté získali jistotu postupu a poslali na hřiště hráče z lavičky, dostali se domácí víc do hry. Brňané se ve třetím dějství poprvé v zápase dostali do vedení a sadu dotáhli do vítězného konce. V dalším setu ale opět převzali režii volejbalisté Tours. Domácí odvrátili dva mečboly, ale francouzský tým si vítězství pohlídal. „Je potěšující, že dva sety jsme hráli vyrovnaně. U Tours začíná hra dobrým servisem a obranou na síti, hráči byli také výš na útoku, což se nám špatně brání," poznamenal brněnský kouč Ondřej Marek.

S francouzským vítězem Ligy mistrů z roku 2005 přijelo i zhruba sedmdesát fanoušků, kteří společně s brněnskými diváky zaplnili celé spodní patro haly v Králově Poli. „Ukázali jsme, že umíme hrát dobrý volejbal. Myslím, že to pro ně byl dobrý zážitek," dodal Pražák. Komplikaci do dalších zápasů představuje pro Brno zranění Daniela Římala. „Vypadá to, že se budeme muset obejít bez něj," posteskl si Marek.

Volejbal Brno – Tours 1:3

Sety: –19, –14, 22, –23

První utkání 0:3, postupuje Tours

Rozhodčí: Goitre (It.), Gudmundsson (Isl.)

Čas: 106 min

Diváci: 1500

Sestava a body Brna: Hrazdira 6, Pražák 4, Perry 5, Handlíř 12, Mendoza 5, Haník 2, libero Muroň – Římal 10, Licek 2, Neubauer 4, Plešingr 1

Trenér: Marek

Nejvíc bodů Tours: Barnes 17, White, Jansen Vandoorn a Rabiller po 11, Konečný 10