Účast v evropských pohárech je totiž pro klub spíš investice, peněžní návratnost je zanedbatelná. „Kromě fotbalu jsou tyto soutěže díra na peníze. Účast zhodnotíme tím, že mladým hráčkám ukážeme jiný rozměr volejbalu, než vidí v extralize. Přidanou hodnotu pořád spatřujeme, odlišujeme se tím od ostatních. Některé hráčky si to uvědomují a Brno je pro ně lákavé," vysvětluje prezident klubu Richard Wiesner.

Vídeň přijede do Brna pod vedením českého kouče Jiřího Šillera a jeho asistenta Zdeňka Sklenáře, kteří přivezou i bývalou oporu Králova Pole Šárku Melichárkovou. „České a slovenské hráčky dobře znám, takže si umím představit, na jakých základech družstvo stojí. To nám situaci usnadňuje," říká brněnská kapitánka Michaela Doležalová.

Pohároví zástupci
Ve Vyzývacím poháru se představí také volejbalistky Ostravy, které nastoupí v Chorvatsku proti Poreči. Do vyššího Poháru CEV zasáhne Olomouc, kterou čeká utkání na hřišti čtvrtého týmu nizozemské ligy Almela. Šampionky z Prostějova jsou nasazené do osmifinále.

Královo Pole si v poháru konkrétní cíle neklade, ale na lehkou váhu jej nebere. „Má svoji vážnost, stojí nemalé peněžní prostředky a všechny hráčky si ho musí vážit," upozorňuje trenér Marek Rojko.

Jeho svěřenky zrovna neprochází zářným obdobím, v extralize jsou až šesté. Klub se přitom netajil medailovými ambicemi. „Neděláme paniku, přijdou změny v tréninku. Je ideální situace poznat, co nefunguje. Když je vše v pořádku, spoustu věcí člověk nevidí," tvrdí Rojko.

„Neznamená to ale, že jako reakce nepřijdou nějaké úpravy v hráčském kádru," dodává Wiesner.

Odvetu s Vídní sehraje Královo Pole až 11. ledna. Na vítěze čeká lepší z dua Ostrava a chorvatská Poreč.