Bude to válka. Válka mezi provazy. V kyjevském Paláci sportů se proti sobě v sobotu večer postaví dva světoví boxerští šampioni. Brněnský rodák Lukáš Konečný a ruský bijec Zaurbek Bajsangurov.

Oba kvůli složitým pravidlům vlastní stejný pás profesionálního mistra světa prestižní organizace WBO v lehké střední váze do 69,85 kilogramů. Po bitvě gigantů, která začne v deset hodin večer, zůstane pouze jednomu z nich. „Musím ho šeredně zmlátit, nejlépe sundat před limitem," hlásí čtyřiatřicetiletý Konečný.

Vlastní prozatímní pás, který vybojoval v dubnu s Francouzem Salimem Larbim. Případná remíza zajistí titul Baujsangurovovi, který jej kvůli zranění pouze uvolnil. „Když vyhraju, budu s prominutím bůh. Jestliže prohraju, má kariéra se bude chýlit ke konci," uvědomuje si český profesionál.

Větší zkušenosti

Ve prospěch brněnského boxera s „ocelovou bradou" hraje téměř dvojnásobek profesionálních duelů s mnohem těžšími protivníky, v nichž prohrál pouze třikrát a ani jednou nešel do počítání. Souboj s Bajsangurovem se uskuteční až napočtvrté. „Dlouho jsme se s Lukášem, k němuž chovám velký respekt, nemohli potkat v ringu. Na náš souboj se už moc těším. Čeká mě nejtěžší překážka kariéry, ale ve své váze nemám konkurenci," tvrdí Bajsangurov.

Konečný je o šest centimetrů menší a o sedm let starší. Vládne díky svým drtivým úderům na spodek, při kterých láme žebra. Díky tomu si vysloužil přezdívku Chirurg. „Vím, že je Zaurbek dobrý boxer, ale já boxuji pětadvacet let a vždy jsem byl v maximální kondici. Pokud předvede výkon jako naposledy s Michelem Sorem, můžu snadno vyhrát. Udělám pro titul maximum," upozorňuje český vyzývatel.

Jediná porážka

Bajsangurov se po zranění postavil k první obhajobě pásu s Francouzem tmavé pleti Sorem, který jej dokonce poslal do počítání. Díky lepší kondici nakonec vyhrál Rus. „Doporučuji mému soupeři, aby mě nesoudil podle posledního duelu se Sorem. Připravoval jsem se v klubu Big Bear v Los Angeles pod svým novým koučem Abelem Sanchezem. Jsem připraven ukázat skvělý zápas," reagoval sedmadvacetiletý boxer, který v profesionální kariéře prohrál pouze jednou s Američanem Corneliem Bundragem.

Čečenský rodák Bajsangurov se těší velké podpoře hvězd těžké váhy bratří Vladimira a Vitalije Kličkových, do jejichž stáje K2 Promotions patří. „Lukáš Konečný je zkušený a skvělý boxer. Zaurbek se ale narodil jako čistý bojovník stejně jako třeba můj bratr Vitalij. Přeji oběma hodně štěstí, ať vyhraje lepší z kluků. Čekám velký boj, nádherný zápas a samozřejmě si přeji vítězství Zaura," sděluje Vladimir Kličko. Osobní přítel Bajsangurova je čečenský prezident Ramzan Kadyrov, který mu za každé vítězství daruje luxusní auto.

Vítězovi bitvy se otevřou dveře k hvězdným zápasům v Las Vegas nebo New Yorku, kde vládnou borci jako Floyd Mayweather junior či Manny Pacquaio. „Musíte být s Lukášem v ringu, až pak pochopíte, jak těžké je s ním bojovat. Má lepší obranu a je zkušenější, což bude rozhodující. Je jedinečný a v sobotu bude odměněn za svou tvrdou práci vítězstvím," dodává kouč české jedničky Dirk Dzemski.

VIZITKY SOUPEŘŮ

Zaurbek Bajsangurov

Datum a místo narození: 2. března 1985, Ačchoj-Martan
Státní příslušnost: Rusko
Výška: 179 cm
Profesionálem od: 2004
Bilance v profesionálním ringu: 27 výher (z toho 20 KO), jedna porážka
Postavení na žebříčku BoxRec: 17.

Lukáš Konečný

Datum a místo narození: 19. července 1978, Brno
Státní příslušnost: ČR
Výška: 174 cm
Profesionálem od: 2001
Bilance v profesionálním ringu: 48 výher (z toho 23 KO), tři porážky
Postavení na žebříčku BoxRec: 12.