Nejstarší a nejpamátnější rekord oslavil v uplynulém roce dvacetileté jubileum. „Když jsme šli asi dvě a půl hodiny před zápasem na přípravu do útrob stadionu, tak jsme si všimli neuvěřitelných front u pokladen. Začal nám běhat mráz po zádech a říkali jsme si, že bude dneska parádní návštěva," vzpomínal fotbalista Richard Dostálek na říjen roku 1996, kdy na stadion za Lužánkami dorazilo na duel s pražskou Slavií neuvěřitelných 44120 návštěvníků, kteří viděli remízu 1:1.

Další tři maxima jsou čerstvá, všechna padla v roce 2016. Naposledy se o zápis do historie postarali florbaloví Buldoci, které 18. prosince přišlo v duelu se Střešovicemi podpořit do haly ve Vodově ulici 2315 fanoušků. „Skvělý zážitek. Mladší kluci hráli víc zodpovědněji, nechtěli si před tolika lidmi urvat ostudu," usmíval se po prohře 6:8 brněnský zadák Jiří Bauer.

Divy se děly na jaře v hokejové DRFG Areně. Brněnští volejbalisté se po střídmých letech probojovali až do finále extraligy a z haly z Kounicovy ulice se přestěhovali do Ronda, kde jejich prohru 1:3 od Liberce v posledním šestém zápase série sledovalo 5556 příznivců.

Příklad z volejbalistů si mohou vzít třeba brněnští basketbalisté. Jejich ligová klání aktuálně navštěvuje podobný počet fanoušků jako jejich kolegy pod vysokou sítí. „K věci, která se podařila volejbalistům, vede dlouhá cesta. Sportovně zatím nejsme tak vysoko, ale jde vidět, že pokud je o co hrát, divák si do haly cestu najde. Všichni samozřejmě závidíme Kometě, které fandí vždy plný dům," popisoval sportovní manažer basketbalistů mmcité Brno Martin Pavelec, na jehož klub chodí aktuálně přes tři sta diváků.

Fandu nelze lákat čistě jen na utkání. Je třeba připravit i atraktivní doprovodný program. „Snažíme se lidi nějak oslovit a na sledovanosti nám hodně záleží. Spolupracujeme s ostatními kluby a na zápasy zveme třeba osobnosti," přiblížil generální manažer basketbalistek brněnského KP Brno Richard Foltýn. Jeho klub drží neoficiální rekord ligy. Před dvěma lety přišlo na derby s městským rivalem Žabinami 1200 fanoušků.

Brněnské divácké rekordy
Rekordy v návštěvnosti při různých sportovních odvětvích:
FOTBALOVÁ LIGA2. října 1996: Boby Brno – Slavia Praha 1:1 (44120 diváků – stadion za Lužánkami)
HOKEJOVÁ EXTRALIGA8. ledna 2016: Kometa Brno – Sparta Praha 2:4 (21500 diváků – mobilní aréna za Lužánkami)
VOLEJBALOVÁ EXTRALIGA4. května 2016: Volejbal Brno – Liberec 1:3 (5556 diváků – DRFG Arena)
FLORBALOVÁ SUPERLIGA18. prosince 2016: Bulldogs Brno – Střešovice 6:8 (2315 diváků – hala ve Vodově ulici)