Brněnská Tesla se v Londýně stala nejúspěšnější výpravou šampionátu. Vedle týmového úspěchu posbírala další čtyři zlaté medaile. „Pro Českou republiku šlo zatím o nejvydařenější velkou akci. Třeba v týmech Češky slavily prvenství poprvé v historii. V Evropě sice kategorie masters nemá tak dlouhou tradici jako ve Spojených státech nebo Kanadě, i tak si toho hodně ceníme," povídá další brněnská akvabela Tereza Ilková.

Mistrovství Evropy hostil olympijský areál v Londýně, i pro to měly závody výjimečnou atmosféru. „Byl to zážitek. Šampionátu se vedle akvabel účastnili i skokani a plavci, takže bylo rušno. Dohromady se soutěží účastnilo asi deset tisíc závodníků. Spousta z nás na tak velkých závodech ještě nestartovalo," informuje Halousková, která se v minulosti účastnila i vrcholných akcí mezi seniorkami.

Kategorie masters, což se dá přeložit jako veteránská, se smí účastnit závodníci od pětadvaceti let. „Být v šestadvaceti veteránka je trochu zvláštní. U akvabel to však tak bývá. V masters startují holky, co se plaváním už jen baví. Trénovaly jsme dvakrát týdně. Normálně pracujeme, takže na víc není čas," tvrdí Halousková.

Jejich profesionální kolegyně Soňa Bernardová a Alžběta Dufková se už potřetí kvalifikovaly na olympijské hry. V srpnu nebudou chybět v brazilském Rio de Janeiru. K nominaci jim pomohla i náročná sestava, při které se chvílemi skoro topí. „I my jsem se v umělecké části občas přitopily. Sestavy však už tak náročné jako holky nemůžeme mít. Naše úseky pod vodou jsou zkrácené, abychom to ustály," vysvětluje Halousková.

Zlata z Londýna

První místa akvabel brněnské Tesly na mistrovství Evropy Masters:

D. Hrubá (sólo 25–29 let), Hrubá + D. Kinclová (duo 25–29 let), A. Gregr+J. Vítková (duo 30–39 let), L. Halousková, T. Hrbáčová, T. Hrdličková, Hrubá, T. Ilková, D. Kincová, R. Kohutková, T. Kozáková, A. Sendlerová, A. Tobiasová (týmy + kombinované sestavy)