Zatímco Nymburk si navzdory papírovým předpokladům zahrají přetěžkou sérii s Hradcem Králové, Žabiny díky porážce rivala poskočily na konečnou třetí pozici tabulky a ve čtvrtfinále poměří síly s přijatelnějším soupeřem Trutnovem. Navíc se v případě postupu do semifinále vyhnou dominujícímu USK Praha. „Jde pro nás o obrovsky cenné vítězství a povzbuzení pro další boje,“ rozplýval se trenér Žabin Viktor Pruša.

Jeho svěřenky měly v sobotním duelu o jasnou motivaci navíc postaráno, to basketbalistky Králova Pole načínaly brněnskou bitvu s vědomím, že jejich druhou pozici tabulky nikdo nemůže ohrozit. „Našemu výkonu chyběla vyváženost. Špatně jsme začali, nebyli agresivní a pozorní,“ pravil slovenský trenér KP Martin Pospíšil, jenž za své tříměsiční angažmá v týmu zažil teprve druhou prohru v domácí soutěži. Ani ta nic nemění na tom, že KP čeká série s pražskou Slavií.

Na rozdíl od prvního vzájemného brněnského střetu sezony, tentokrát výrazně lépe vstoupily do utkání Žabiny, které se ujaly vedení 10:2. Brzy se však chytily také domácí basketbalistky Králova Pole a první čtvrtinu vyhrály o jediný bod. V utkání plném zvratů se sice poté utrhly ve druhé čášti Žabiny, jenže po změně stran dominovaly ve třetí čtvrtině pro změnu domácí hráčky. Poslední slovo ale měly Žabiny. „Cením si, že se holky po katastrofální třetí čtvrtině, kterou jsme prohráli 4:20, vrátily do utkání a psychicky to ustály,“ pochvaloval si Pruša.

Čtvrtfinálové série odstartují ve středu 13. března, brněnské týmy mají výhodu domácího prostředí. Královo Pole předtím čeká víkend předtím ještě Final Four Českého poháru v Karlových Varech.

KP Brno - Žabiny Brno 63:71

Čtvrtiny: 17:16, 14:25, 20:4, 12:26

Sestava KP Brno: Moussaová, Kopecká, Oroszová, Sládková, Stará, Šujanová, Bartáková, Gillová, Arseničová, Tarkovičová.
Sestava Žabiny Brno: Stoupalová, Matuzonytéová, Záplatová, Vacková, Křivánková, Adamcová, Webbová, Zohnová, Malečková, Dudášová.
Nejvíc bodů: Záplatová – 21, Vacková – 17, Bartáková – 16, Stará a Zohnová – 15.