Obhájce trofeje se v minulé sezoně probojoval až do Final Eight v prestižní Eurolize a vysoké cíle si klade i letos. Také proto chce v domácí soutěži, které kraluje v posledních čtyřech ročnících, ušetřit síly a zažádal o výjimku. „Je to nesprávné. My byli úplně ve stejné situaci spoustu let a nikdo nám to neumožnil," podotýká kouč stříbrného Imosu Jan Bobrovský, který se svým celkem Euroligu v roce 2006 dokonce vyhrál a dvakrát skončil druhý. Kompletní porci zápasů tým ze Žabovřesk absolvuje i letos.

Vzhledem k nižšímu počtu odehraných utkání USK nově rozhoduje o pořadí v lize procentuální úspěšnost výher, obdobně jako v mužské soutěži, kde podobně funguje suverén posledních let Nymburk.

Jen venku

Hvězdný kádr pražského USK v základní části objede pouze stadiony soupeřů, doma se představí až v play off. „Mrzí mě, že přijdu o zápas s tak kvalitním týmem. Hraju proti němu moc ráda, je to takový návrat do reality. Ale pokud vedení soutěže míní, že je to správný krok pro český basket, schvaluju to," lituje absence dalšího střetnutí s tradičním rivalem křídelnice Imosu Barbora Kašpárková.

USK v létě ještě vyztužil už tak nabitý kádr, proti Valosunu se výtečně uvedla nová srbská posila Sonja Petrovičová, s 24 body nejlepší střelkyně zápasu. Prostor dostala také další reprezentantka Alena Hanušová, která přišla z Imosu. „Mají v týmu spoustu známých jmen. Byl to pro ně první zápas sezony a myslím, že až se sehrají, budou ještě silnější a můžou pomýšlet na úspěchy i v Eurolize," uznává sílu protivníka Adamcová.

Talentovaná česká reprezentantka, které v létě unikla nominace na mistrovství světa, zaznamenala ve středu deset bodů. „Musíme zlepšit obranu, dostat 96 bodů je i proti USK hodně. Ale nemyslím si, že to z naší strany byl vyloženě špatný zápas," hodnotí.

I jí bude druhé měření sil s velkým favoritem chybět. „Nebude rozhodující, ale je to škoda, každé takové utkání mi může něco dát," říká k duelu s týmem, který minulou sezonu prošel bez porážky a z posledních 74 ligových utkání prohrál pouze jediné ve finále 2013 s Imosem.

Podruhé v této sezoně přijede USK Praha do Brna v devátém kole soutěže, kdy se na Rosničce představí proti domácímu Imosu.