Skalp mistra, pětizápasová šňůra porážek, ofenzivní kanonáda a bleskový konec sezony. Letošní sezona brněnských extraligových florbalistů připomínala jízdu na horské dráze. „Mužstvo předvádělo výkony jako na houpačce. Od skvělých až po tragické,“ potvrdil výsledkovou nestálost Buldoků jejich bývalá opora Jan Kadlec.

„Divokou“ jízdu jihomoravského celku utnuly o víkendu Vítkovice. K dvěma domácím vítězstvím přidaly venku další dvě a po jednoznačném výsledku série 4:0 poslaly Brňany na dovolenou. „Soupeř má v lize dlouhodobě nejlepší práci s mládeží, ze které těží. Byl favorit a postup si v pohodě pohlídal. Buldoci letos také hodně sázeli na juniory, ale odchodem starších hráčů přišli o hromadu zkušeností, které často rozhodují zápasy play off,“ vysvětlil technický delegát České florbalové unie Marek Fiala rychlé vyřazení pátého celku základní části.

Z jasných porážek minimálně o tři branky vybočovala jen úvodní 3:4 až po samostatných nájezdech. „I kdyby Buldoci v penaltové loterii uspěli, na postupujícím by se téměř jistě nic nezměnilo. Úvodní souboje všech sérií s Vítkovicemi se Brnu dosud podařilo vždy vyhrát, ale nakonec Severomoravané dokázali zkonsolidovat síly a výsledek otočit. Potvrzuje se, že osobní bránění na Jihomoravany platí,“ dodal Fiala.

Také proto Buldokům skončila sezona opět ve čtvrtfinále. Už posedmé za sebou. „V předchozích případech byly série minimálně vyrovnané. Tentokrát byl favorit od začátku jasný,“ tvrdil Fiala.

„Před sezonou by páté místo v tabulce a klidný postup do play off bral v klubu každý. Ale když se týmu ke konci základní části dařilo, byla naděje konečně projít dál. Šance by se o sto procent zvýšila, kdyby narazil v prvním kole na kohokoli jiného. Takto byl postup jen v rovině teorie, náhody, totálního selhání soupeře,“ všiml si Kadlec.

Podle expertů čeká brněnský oddíl světlejší budoucnost, pokud klub udrží mladé hráče a doplní je i o chybějící zkušenosti. „Musí také přivést další hráče a rozšířit kádr. Nestačí se spoléhat na vlastní odchovance, ale přitáhnout do mužstva třeba kvalitní kluky ze Slovenska nebo z Vysočiny, kteří přijdou do Brna na vysoké školy,“ naznačil úspěšnou cestu sekretář unie pro nejvyšší celostátní soutěže Kadlec.

Název týmu podle loga buldoka florbalisté přenášeli i na hřiště. „Bojovali, předvedli dobrý charakter,“ pochválil je Fiala.