Výsledek baráže je už zřejmě zapomenutý. Ale způsob jakým získal balkánský celek kýženou výhru o sedm gólů v domácí odvetě se nezapomíná. „Makedonii samozřejmě máme co vracet. Když ji porazíme na Euru, bude to krásné,“ přiznává kouč Jan Filip před úterním duelem mistrovství Evropy v Chorvatsku, který startuje v půl deváté večer. „Makedonce nemáme rádi a kdo vlastně ano?“ povídá gólman Tomáš Mrkva.

TENDENČNÍ VERDIKTY

Proti českým házenkářům před rokem a půl ve Skopje hráli zřejmě i rozhodčí. Dvanáct sedmiček pro domácí, tři pro hosty. Sedm vyloučení Čechů, jedno makedonské. Rumunští sudí byli po českém protestu vyřazení z olympiády v Riu. „Půjde o zajímavý zápas. Prestižní i bojovný po té historii, co s nimi máme,“ hlásí Mrkva.

Házenkáře na Euru doplnil pivot Šlachta.
Trenéři oživují ofenzivu. Házenkáře na Euru doplnil pivot Šlachta

Tento příběh stále dodává vzájemným utkáním náboj. Navíc svěřenci koučů Filip a Kubeše na nepříjemného soupeře naráží velice často. Kromě zmíněné baráže o mistrovství světa 2017 Makedonci přispěli k vyřazení Čechů z Eura 2012 a 2014 a v kvalifikaci o další evropský šampionát v Polsku před dvěma lety opět vystavili stopku. „Dlouho jsme s nimi nehráli, už asi půl roku,“ usmívá se Filip.

Jeho mužstvo mělo v kvalifikaci do Chorvatska s Makedonií vyrovnanou bilanci – výhra 35:28, prohra 20:33. „Pod trenérem Raúlem Gonzálezem udělali Makedonci velký krok dopředu. Hrají líp. Dodal jim větší disciplínu a řád,“ oceňuje Filip práci španělského kouče vítěze Ligy mistrů Vardaru Skopje.

Tomáš Číp.
Po zisku míče hned startuju, hlásí Číp. Němcům nasázel šest branek

Teatrálnost – další znak pro temperamentní házenkářský národ. „Už se ani tolik neválí po zemi. Navíc mi přijde, že jsou fyzicky dál než dřív,“ upozorňuje český lodivod.

Makedonci vyhráli základní skupinu C před Němci s pěti body. V neděli však narazili. Španělé je ve čtvrtfinálové skupině deklasovali 31:20. Utkání navíc nedohrála hvězdná spojka Kiril Lazarov a jeho start je stále nejistý. „Měli jsme špatný začátek a když se Kiro zranil, vše se rozpadlo,“ říká urostlý pivot Stojanče Stoilov.

Češi hrají o teoretickou šanci na postup do semifinále či o třetí místo ve skupině a tedy boj o páté místo. Duel vysílá přímým přenosem Sport 1.