K postupu bylo třeba skočit alespoň 225. Postup do Bělehradu si čtyřiadvacetiletý výškař zajistil skokem přes 226 centimetrů při nedávném republikovém šampionátu.

Sprinteři Jan Veleba a Klára Seidlová postoupili do semifinále v běhu na šedesát metrů. Oba obsadili v rozbězích přímá postupová místa - český šampion a brněnský rodák Veleba časem 6,77 sekundy skončil ve svém běhu druhý a další kola soutěže jej čekají ještě v sobotu. Stříbrná medailistka z nedávného národního mistrovství a debutantka na velké akci Seidlová doběhla výkonem 7,35 třetí a k semifinále nastoupí v neděli.

Koulaři Tomáš Staněk a Ladislav Prášil budou v sobotu večer na halovém mistrovství Evropy v Bělehradu bojovat o medaile. Oba v dopolední kvalifikaci překonali limit pro finálovou účast 20,50 metru - druhý muž letošních evropských tabulek Staněk výkonem 20,94, obhájce bronzové medaile Prášil předvedl 20,68. České duo předčili jen německý úřadující šampion David Storl (21,16) a juniorský světový rekordman Konrad Bukowiecki z Polska (21,06).

Prášil se do finále kvalifikoval hned po prvním pokusem. "Jsem rád, že jsem pošetřil síly. Kruh mi sedí," pochvaloval si bronzový medailista z posledních dvou evropských šampionátů pod střechou.

Staněk před HME laboroval se zraněním třísla a k postupu do finále potřeboval dva pokusy. Hodně se mu ulevilo, neboť do hry o medaile se na velké soutěži probil z kvalifikace poprvé v kariéře. "Ten strašák vyřazení tam byl," přiznal Staněk.

"Myslel jsem, že tam po prvním pokusu někoho nebo sebe zakousnu, šel jsem do toho zbytečně moc opatrně," zlobil se.