Nový trenér i nový klub letošní rok je pro Hrubou zatím plný změn. Od února ji nově vede Michal Pogány, jenž nahradil v pozici trenéra bývalou výškařku Alenu Nezdařilovou. Navíc se bývalá závodnice JAC Brno přesunula do pražského USK. „Přestup už jsem plánovala kdysi, nebyl ale povolený. Musela jsem počkat. Teď jsem ve vysokoškolském centru, dostávám peníze na přípravu. USK Praha je jeden ze tří největších klubů u nás, šlo o jasnou volbu,“ přiblížila výškařka.

Kromě zázemí je pro Hrubou další impulz i nový kouč. Pogány svou svěřenku, která je spíš klidnější typ, dokáže namotivovat. „Šárce (bývalá atletka a Pogányho manželka Kašpárková pozn. red.) také lidé říkali, vy jste klidná a on je tak impulzivní… Od ostatních slyším, že maďarskou krev zkrátka nezastavíte. Protiklady se přitahují, platí to v manželství i ve sportu,“ usmíval se bývalý trenér venkovní rekordmanky ve skoku do výšky Zuzany Hlavoňové a halové Barbory Lalákové.

V souboji dvou brněnských týmů se po dvou závěrečných touchdownech radují hráči Alligators (v zeleném), kteří rivaly Sígrs zdolali 38:31.
Od hokejky a pušky se dostali až k šišce a do brněnského finále

Forma HrubéTři nejlepší výkony venkovní sezony Hrubé:
· 9. června 191 centimetrů, MČR v Třinci
· 23. června 194 cm, ME družstev v Lille (o centimetr vylepšila svůj juniorský venkovní rekord)
· 9. července 194 cm, Diamantová liga Londýn
Juniorský český halový rekord: 195 cm, Hrubá, únor 2016
Český venkovní rekord: 200 cm, Zuzana Hlavoňová, červen 2000
Český rekord v hale: 199 cm, Barbora Laláková, únor 2006

Spolupráce zatím funguje a Hrubá posouvá své výkony. „Míša věděla, do čeho jde, že jsem s prominutím magor, ale v dobrém slova smyslu, umím dýchat za své svěřence. Spíš Míšu uklidňuji a povzbuzuji,“ řekl Pogány. „Sedli jsme si,“ potvrdila česká reprezentantka.

Forma se stupňuje v pravý čas před srpnovým mistrovstvím světa. V Londýně, kde se šampionát uskuteční, Hrubá při mítinku Diamantové ligy skočila 194 na třetí pokus, skončila na čtvrtém místě a vylepšila juniorský rekord. Nemuselo zůstat jen u tohoto milníku, závod ovládla Marija Lasickeneová, která útočila na výkon sezony 208 centimetrů, centimetr od světového rekordu. „Šlo by o ruský národní rekord. Jeden pokus jsem neměla špatný,“ mrzelo vítězku, které stačilo k triumfu zdolat dva metry.

Hrubá si test před šam-pionátem pochvalovala. „Z výškařské špičky moc lidí nechybělo. Je výhoda, že jsem si vyzkoušela stadion. Celkem mi to v Londýně sedí. Když na šampionátu postoupím do finále, budu spokojená a pak už je závod otevřený,“ hlásila juniorská mistryně světa.

Tomáš Čožík.
Ivančice srazila ztráta nenahraditelného kanonýra Čožíka

Mety 194 centimetrů dosáhla už v červnu při mistrovství Evropy družstev. „V Lille jsem našla správný bod odrazu a přišla jsem na to, jak správně vyběhnout oblouk. Šlo o zlomový bod, od té doby to jde nahoru,“ pochvalovala si Hrubá.

Příští týden ji čeká mistrovství Evropy juniorů v italském Grossetu. „Posunuli jsme rozběh o čtyři stopy ven, zhruba metr a dvanáct centimetrů. Míša má tím pádem větší oblouk. Při jeho vybíhání narůstá odstředivá síla, čehož začíná využívat. Hlavně to ale má Míša srovnané v hlavě. I když se to o devatenáctiletém člověku nemá říkat, je to tak,“ dodal Pogány.

Trenér Miloslav Machálek.
Fotbalové Líšni se ulevilo. Základní kámen záchrany u týmu pokračuje