Poslední jeho účast se přitom datuje k roku 2012, kdy získal zlato na olympiádě v Londýně. Nyní přijede na jih Moravy jako čerstvý stříbrný medailista z her v Riu de Janeiro. „Když je olympiáda, jezdci už mají po hlavním vrcholu sezony. Proto je snazší je na závod nalákat," vysvětluje ředitel podniku Lubomír Vidlák.

Na dvoukilometrový okruh, který vede z Dominikánského náměstí přes Špilberk a kolem hotelu International na Náměstí Svobody a zpět na start, vyjede Kulhavý po nedávné operaci, kdy mu lékaři vyndali šrouby z operované ruky. „Jarda už ve středu jel závod v Ústí nad Labem. Je v pořádku, jeho forma je však logicky menší než před pár týdny," povídá Vidlák.

Jenže česká špička není jen Kulhavý. Řadí se k ní i Pavel Boudný ze Slavkova u Brna, který vyhrál loňský ročník. „Kriterium mám rád, protože už se blíží konec sezony. Trať se mi líbí, na druhou stranu na ní přichází obrovská bolest při výšlapu na Špilberk. Poté následuje sjezd a schody, kde si neodpočineme. Jde o velmi náročný závod," říká jezdec stáje Česká spořitelna – Accolade cycling team.

Do Brna možná dorazí i další účastníci z Ria Ondřej Cink a Jan Škarnitzl. „S oběma jsem byl v kontaktu a o účasti jsme jednali. Zatím však start nepotvrdili, tak uvidíme, zda dorazí," přemítá ředitel.

Centrum patří cyklistům od rána. Dopoledne jsou v plánu dětská klání, hlavní závod odstartuje v půl třetí odpoledne. Pro veřejnost se od osmi ráno do půl páté odpoledne uzavře ulice Husova i vjezd do centra na Dominikánské náměstí po ulici Veselá.

MTB kriteriumKdy a kde: v neděli na Dominikánském náměstí
v Brně
Časový harmonogram:
9.30: start dětských závodů
12.30: závod útěchy
14.30: hlavní závod
Hlavní hvězdy: Jaroslav Kulhavý, Pavel Boudný