V součtu bodů v setech totiž bulharské Gabrovo porazilo Brno pouze o čtyři míče. Jihomoravané proto smutní po domácí těsné porážce 1:3. „Prohra mě bude dlouho mrzet. Kdybychom nehráli na vlnách, máme vítězství. Vedeme před koncovkami o dva body a najednou za minutu ztrácíme tři míče. Chyběla nám větší stabilita výkonu," povídal brněnský kouč Miroslav Malán.

Brno si pro domácí zápas vybralo místo tradiční haly v Kounicově ulici rozlehlejší prostory haly ve Vodově ulici, kde se často trápí přijímající hráči. „Na prostor jsme si zvykli rychle. Hala na Sokolu je sice naše pevnost, ale s prostorem nového hřiště jsme neměli problém. Přihrávali jsme dobře," komentoval změnu prostředí brněnský nahrávač Ondřej Fučík.

Gabrovo vedlo po dvou sadách už 2:0 na sety. Domácí mužstvo vždy lacino ztratilo náskok po druhém technickém time outu, bulharský tým toho dokonale využil a zvítězil dvakrát nejtěsnějším možným rozdílem 25:23. „Byl to parádní zápas. Český tým má velikou kvalitu a ukázal ji. Měli jsme těžkou úlohu, ale zahráli jsme přece jen o trošku lépe," líčil bulharský trenér Lubomir Gerasimov.

Koncovky, které hráče Gabrova nadchly, naopak budou Brno pronásledovat i ve snu. „Kdyby chyboval jeden hráč, dá se s tím poradit. Jenže jsme chybovali všichni. Nesmíme myslet v rozehrách na předcházející zkažené balony, což se nám nedaří," kroutil hlavou Malán.

Bulhaři sázeli na vysokou obranu a pomáhali si i útoky středem sítě. „Řekli jsme si, že jejich hru středem pustíme. Vypadá sice efektně, ale lepší je bránit hráče na kůlech. V klíčových momentech nám chybělo uhrát pár obtížnějších balonů," uvědomoval si Fučík.

I přes dvousetový náskok soupeře Brno ve druhé polovině zápasu zmobilizovalo veškeré síly a tie break mu utekl doslova o vlásek. „Škoda, že jsme se nedostali do pátého setu. Gabrovu už docházely síly," měl jasno Malán.

Odveta je na programu v Gabrovu už ve středu. Pokud Brňané jakkoliv zvítězí, rozhodne o postupu do třetího kola zkrácený zlatý set. „Chceme doma vyhrát bez nadstavbového setu. Čekám opět obtížné utkání. Asi bude podobné, jako to první," doplnil Gerasimov.

Vyzývací pohár, 2. kolo: Volejbal Brno – CVC Gabrovo 1:3

Sety: (-23, –23, 26, –25)

Sestava Brna: Kuliha, Fučík, Klapal, Katona, Mlčuch, Smrčina, libero Stańczak– Muroň, Musil,Kubalec, Ulč

Rozhodčí: Brlas (Chorv.) – Maciejewski (Pol.)

Čas: 112 min

Diváci: 350.