Zájem a potřebné podmínky pro účast v první lize má pouze brněnský Helas. Proti němu se v boji o postup postaví severomoravské Kunčice. „Jsem z toho pořád v šoku. Kunčice si na pátém místě ani nevybojovaly účast v play off. Někdo na svazu je přemluvil, aby do toho šly, když se další kluby odhlašovaly. K čemu to je?“ ptá se šéf a trenér brněnského klubu Jan Loup.

Jako dlouholetý kritik systému s nadstavbovou částí Loup postup futsalových funkcionářů nechápe. Tím spíš, že o účast v nejvyšší soutěži má zájem pouze jeho celek. Druhé Agromeli Brno, třetí Třinec i čtvrtá Choceň odmítly.

„Když už se má play off hrát, tak plnohodnotné. Nic proti Kunčicím nemám. Ale hrají v hale, která má výjimku i na druhou ligu, mládež jim také nefunguje. Ani se mi nechce přemýšlet co by svaz dělal, kdyby náhodou postoupily,“ kroutí hlavou Loup, který po loňském sestupu výrazně obměnil kádr svého celku.

S průměrným věkem dvacet a půl let teď vyráží za splněním svého jednoletého snu: návratem do nejvyšší soutěže. „První ligu jsme hráli deset let. Bez touhy po postupu bychom do soutěže ani nešli,“ upozorňuje Loup, pro kterého zkrácené play off znamená řadu komplikací. „Těžkou hlavu si z toho nedělám. Jenomže nás bude stát sto padesát tisíc. Musíme trénovat o dva měsíce déle,“ objasňuje problémy.

Zatím ani neví, na který termín má svůj tým připravovat. „Mám připravených pět variant. Ale nikdo z Kunčic se mi zatím neozval s jejich nabídkami. Nemáme přece vlastní halu. V bohunické, kde hráváme, jsou už také nervózní,“ nechápe postup finálového soupeře prezident Helasu.