Loni se po brněnském okruhu společně projelo 2988 jezdců, kteří tak vytvořili nový rekord v počtu účastníků. „V minulém roce nás účast zaskočila. Došly nám samolepky, kterými jsme počítali množství motorek. Na dráze vznikla zácpa," připomněla manažerka akce Iva Lacinová.

Na větší počet účastníků se letos organizátoři lépe připravili. Jezdci pojedou po skupinkách. „Vše má být plynulejší. Motorky nejsou stavěné na pomalou jízdu, pak se začnou přehřívat. Tomu je potřeba se vyhnout," vysvětlil Fojtík.

Tři roky od smrti

Úplně poprvé se motorkáři sjeli na okruhu tři dny po smrti Simoncelliho, který zahynul při Velké ceně Malajsie. Ital upadl pod kola Valentina Rossiho a Colina Edwardse, utrpěl mnohočetná závažná zranění a po necelé hodině po převozu do nemocnice zemřel.

Dva měsíce před smrtí tehdy čtyřiadvacetiletý Simoncelli dosáhl právě v Brně poprvé v kariéře na pódiové umístění v královské třídě MotoGP. „Už při prvním ročníku jsem tušil, že se z jízdy může stát tradice. Nesešlo se nás pět, navíc Automotodrom iniciativu také uvítal," vracel se Fojtík k první neoficiální jízdě, které se zúčastnilo přibližně patnáct set motorkářů.

Účastníci se můžou těšit na autogramiádu osobností z motocyklového světa. Kolonu po dráze Masarykova okruhu povedou například vítěz legendárního závodu Tourist Trophy Kamil Holán. V paddocku organizátoři připravili expozici legendárních motocyklů Indian. „Ze vzpomínkové akce se za pouhé dva roky stal největší motocyklový sraz v České republice. Tomu chceme přizpůsobit i program," vysvětlila Lacinová.

Hlavní cíl však stále představuje uctění památky Simoncelliho. „Byl to člověk, který závodil srdcem. Jezdil hop, nebo trop. To je styl, který diváky baví," přidal svoji vzpomínku Fojtík.

Jízda je zdarma a otevřená všem typům motocyklů včetně skútrů, mopedů či historických strojů.