V úterý triumfovaly v utkání Středoevropské ligy CEWL v rakouském Grazu jasně 84:51, v pátek cestují do slovenských Piešťan, kde odehrají dvojzápas Evropské ženské basketbalové ligy EWBL. Nejprve v sobotu od půl třetí odpoledne nastoupí proti Amsterdamu Angels, o den později změří od jedenácti hodin dopoledne síly s Dynamem Moskva. „Těším se na kvalitnější utkání, než jaká většinou hrajeme v domácí soutěži. Program je nabitý, ale zároveň máme i prostor pro regeneraci,“ zmínil manažer klubu Radek Šír.

Žabiny jsou zatím v EWBL stoprocentní. Soutěž hranou formou turnajů načaly v říjnu třemi výhrami na domácí palubovce.

Melichárek opouští Zbrojovku
Melichárek nekončí kvůli úspoře ani konfliktům. Zbrojovka hledá hladové hráče

Teď podstoupí konfrontaci s nizozemským a ruským týmem, které jak v domácí, tak v evropské soutěži tápají. „Samozřejmě chceme vyhrát, ovšem nevíme, jakou kvalitu od soupeřů čekat. Třeba Dynamo sice v ruské soutěži skoro pořád prohrává, ale tamější liga je na vynikající úrovni a kluby mají ohromné rozpočty,“ upozornil Šír.

Podle něj stojí za dosavadním výhrami Žabin v evropských soutěžích také pečlivá analýza soupeřů, na které se připravují u videa. „Určitě je to konkurenční výhoda. Některé celky podobné věci nedělají. Připravujeme se na každého soupeře ať už jde o evropskou, nebo domácí soutěž. Je to velká pomoc, protože holky pak vědí, jakým způsobem soupeř hraje, a dokážou lépe reagovat,“ podotkl Šír.

Zhatit další úspěchy na evropské scéně může Žabinám zranění důležitých hráček. Problémy s levým kolenem limitují rozehrávačku Karolínu Malečkovou, křídelnice Nikola Dudášová se dává dohromady po zlomenině nosu. „U Karolíny pořád nevíme, jestli o víkendu nastoupí. Netrénuje, ale vezmeme ji s sebou a uvidí se. Nikola dostala masku na tvář a o víkendu už nastoupí,“ uzavřel manažer brněnských basketbalistek.

Tomáš Plekanec při zápase Komety Brno proti Spartě Praha
Erat s Plekancem zářili, Kometa přesto se Spartou padla