Výkony, které letos předvádí, ho určitě mezi nejlepších osm koulařů starého kontinentu řadí. „Medaile ve Švýcarsku bude letos hodně vysoko. Kluci v Evropě hází daleko," říká sedmý muž evropských tabulek. O tuto příčku se shodou okolností dělí se svým kolegou z reprezentace Tomášem Staňkem.

Obě české naděje pro Curych letos vrhly nejdál 20,93 metru. Pro Marcella je to zároveň i osobní rekord. „Vůbec jsem nedoufal, že můžu dosáhnout takového výkonu. Zvlášť po tom zranění kolene," říká rodák z Brna, který dosáhl svého nejlepšího výkonu v Ústí nad Labem.

Tam porazil mnohem věhlasnější soupeře a dařilo se mu i na Zlaté tretře v Ostravě, kde nestačil jen na výborného poláka Tomasze Majewského. „Sezonu mám prozatím parádní, jen s republikou nejsem moc spokojený," popisuje. I přes nespokojenost se stal letošním mistrem republiky výkonem 20,48 metru.

Na rozdíl od jiných atletů, kteří volí raději odpočinek, Marcell před odletem do Curychu hodně trénoval. „Makal jsem tvrdě, ale nic v technice už nenahoním. Hlavně jsme nevymýšleli žádný ptákoviny, ať se nezraním," přibližuje Marcell poslední tréninky před švýcarskou vrcholnou akcí.

V koulařském sektoru je nyní v České republice přetlak. Hned čtyři atleti hodili přes magických dvacet metrů. Cítí mezi sebou rivalitu? „Nevím, jak to mají kluci mezi sebou, ale já s nimi extra nekamarádím. Trénují jinde," příliš se nestará o ostatní. „Atletika je přece individuální sport," dodává devětadvaceti­letý atlet.