Brňanům vyšel excelentně úvod utkání. Od začátku přidávali koš za košem a soupeř z jihu Čech vypadal na palubovce bezradně. Za první poločas dovolili domácí korfbalisté Českým Budějovicím jen čtyři body. „Výborně nás bránili a na začátku nás fyzicky přejeli. Měli jsme něco naučeného, jenže nám to nefungovalo, neuměli jsme použít plán B. Bohužel se nám podobné začátky stávají proti Brnu často. Dlouho nám trvá, než se dostaneme do zápasu,“ krčil rameny českobudějovický stratég Ivo Kracík. „Spíš než druhé místo, které je spravedlivé, mě mrzí vývoj zápasu. Bylo to od začátku moc jasné,“ dodal.

Korfbal klub dlouhodobě spoléhá na ženskou část týmu, která fungovala i tentokrát. K nim se však rovnocenně přidali i muži. „Jsem moc ráda, že nám to takhle vyšlo. Chtěli jsme rozložit zátěž na celý tým a být nebezpeční za všech postů. Tak nám to naordinoval trenér a soupeř se s tím moc nevyrovnal. Zaměřoval se hlavně na nás holky, jenže naši kluci zahráli skvěle,“ povídala Štěpánka Jonáková, nejlepší střelkyně základní části, která symbolicky uzavřela svou trefou extraligové finále.

Útočník Komety Martin Zaťovič
Na Zelňák šalinou. Jel jsem s ní i v pondělí a nebyl ve své kůži, říká Zaťovič

Vedle těsné obrany se brněnští korfbalisté víc prosazovali i při střelbě. Jejich pokusy měly mnohem větší přesnost. „Jedna věc je fyzická kondice, která myslím, že na naší straně není špatná. Všichni hráči se věnují doplňkovým sportům, ze kterých mají dobrou kondici. Bohužel nemáme moc často v rukách míč. Trénujeme hrozně málo, nedokážeme se sejít ke společné přípravě. To je hlavní rozdíl oproti Brnu, které společně trénuje třikrát týdně. Hráči bydlí v Brně a trénují spolu,“ hledal příčiny porážky českobudějovický snajpr Jakub Bláha.

První titul v historii získal Korfbal klub před třemi roky v domácím prostředí, pak ho obhájil a loni ho odevzdal do rukou největšího rivala z Českých Budějovic. Teď si ho vzal doma zpět a z posledních čtyř sezon má tak tři zlata. „První titul je samozřejmě zvláštní, ale pokaždé je to krásné,“ podotkl Máša s malým synem v náručí.

Brno se tak jednoznačně stalo králem uplynulé korfbalové sezony. Vedle extraligového titulu slavili Jihomoravané zlaté medaile také v minižácích, starších žácích a dorostu, mladší žáci pak přidali do klubové sbírky bronz.

Finále extraligyKKC Sokol České Budějovice – KK Brno 15:22 (4:11)
Rozhodčí: Milichovský, Kolářová. Nejlepší střelci: Pešák, Bláha oba 4, Tsybyktarov 2 – Š. Jonáková. 6, Faltýnková Fridrich oba 3, Šedý, Drábková, E. Jonáková, Bušík všichni 2.
Konečná tabulka České korfbalové extraligy:
1. KK Brno
2. České Budějovice
3. Znojmo
4. Prostějov

Rosice doma zdolaly Bzenec, daly mu pět branek
Rosice doma zdolaly Bzenec, daly mu pět branek