Už to není jen klasika. Pro medaili na šampionát dráhových cyklistů nejedou pouze osvědčení „sběrači" z pražské Dukly Milan Kadlec, Jarmila Machačová, Martin Bláha či Jiří Hochmann. Na nadcházejícím mistrovství Evropy, které od pátku do neděle hostí nizozemský Apeldoorn, pomýšlejí na medaile i sprinteři z Brna.

Mezi nimi ční především česká dráhová kometa Pavel Kelemen. Účastník olympijských her v Londýně, který na posledním evropském šampionátu do 23 let vyhrál sprint i keirin a bral stříbro v týmovém sprintu. „Na seniorské Evropě je konkurence diametrálně odlišná. Keliš se podle výkonnosti může s nejlepšími utkat, ovšem věkově jde pořád ještě o eléva," uvedl reprezentační kouč sprinterů i brněnské Dukly Petr Klimeš.

Kelemen k dráhové cyklistice přešel před necelými dvěma lety od bikrosu, přesto už teď platí za českou jedničku a naděje vidí ve sprintu jednotlivců i keirinu. „Obě disciplíny mě baví a aspoň v jedné chci na bednu," prohlásil dvaadvacetiletý dráhař.

Reprezentační trenér zaručené medailové vyhlídky krotí. „I když se mu v keirinu poslední dobou daří, pořád je to loterie. Sprint je o výkonnosti, tam může hrát větší roli a sám jsem zvědavý, jak se popere s velkou konkurencí. První až šesté místo je reálné," podotkl Klimeš. „Jde o ostrý start sezony a všechny země se na Evropu připravily," doplnil.

Do keirinu Kelemen vstoupí společně se zkušeným Adamem Ptáčníkem, který před třemi lety vybojoval evropský bronz. Loni skončil osmý. „Adam letos dost zapracoval na výkonnosti, vyhrál dva závody první kategorie, i jeho tréninkové časy jsou na dobré úrovni," poznamenal Klimeš.

O obsazení druhého místa ve sprintu vedle Kelemena se rozhodne až těsně před startem kvalifikace. Pojede buď Ptáčník, nebo Tomáš Bábek, který před rokem v Litvě obsadil šesté místo. „Babson na sobě taky hodně zapracoval, pomohl mu dlouhý pobyt v Německu, kde trénoval s Robertem Förstemannem (mistr světa v týmovém sprintu – pozn. red.). Taky je to pan závodník. Uvidíme podle tréninků," doplnil Klimeš.

Medailové naděje se rozhodně očekávají od českých vytrvalců. Před dvěma roky získali právě na dráze v Apeldoornu evropský bronz Milan Kadlec a Jarmila Machačová v bodovacích závodech jednotlivců. „Jarmila pojede o titul, jenže na sobě poveze dres mistryně světa a konkurentky ji budou hlídat. Navíc jí přípravu zkrátily tři měsíce vojenského přijímače," podotkl trenér vytrvalecké části reprezentace Lukáš Thun.

Vícebojařské omnium pojede mistr světa z roku 2007 a odchovanec brněnské Dukly Alois Kaňkovský. „Do desátého místa budu spokojený," řekl trenér.

Jediný cenný kov na loňském evropském šampionátu v litevském Panavežysu získali ostřílení brněnští rodáci Martin Bláha a Jiří Hochmann v bodovacím závodě dvojic. „Když jsme si to loni tak nadrobili, zase musíme jet na zlato. Uvidíme, zda to klapne," usmíval se šestatřicetile­tý Bláha.

V klání na padesát kilometrů pomůže českým favoritům druhý český pár Kadlec, Vojtěch Hačecký. „Nikde není napsané, že podle vývoje závodu nepojedeme my na ně. Taktiku určíme až těsně před závodem, kdy se podíváme na startovní listinu," doplnil Bláha, který jel s o devět let mladším Hochmannem naposledy právě v Litvě. „Nepotřebujeme spolu trénovat. Trochu projedeme a půjde to," dodal český dráhař.

Český tým na ME:

SPRINTEŘI – DUKLA BRNO

Pavel Kelemen, Adam Ptáčník: oba keirin, sprint, týmový sprint

Tomáš Bábek: sprint, týmový sprint

VYTRVALCI – DUKLA PRAHA

František Sisr, Ondřej Vendolský, Roman Fürst, Jan Kraus: všichni stíhací závod družstev na 4 kilometry

Milan Kadlec, Vojtěch Hačecký: oba bodovací závod jednotlivců, bodovací závod dvojic

Jiří Hochmann, Martin Bláha: bodovací závod dvojic

Jarmila Machačová: omnium, bodovací závod jednotlivkyň

Alois Kaňkovský: omnium

Finálový program ME:

Pátek – 19.00 až 22.00: stíhací závod družstev, týmový sprint, bodovací závod (vše ženy i muži)

Sobota – 19.00 až 21.40: sprint (ženy i muži)

Neděle – 16.00 až 19.00: omnium, keirin (vše ženy i muži), madison muži