O víkendu ale další trofej do sbírky nepřidá. Kvůli problémům s patou vynechá víkendový Sokol Cup. „Na Grand Prix v Anaheimu jsem si trochu obrazil patu. Na ultrazvuku mi řekli, že mám být týden bez šermu, ať jsem připravený na olympijskou kvalifikaci. Dívat se ale určitě budu,“ zdůraznil čtyřiadvacetiletý fleretista.

Mrzí vás, že se letos nemůžete zúčastnit?

Ano. Jsem vždy šťastný, když šermuji před domácími fanoušky. Pětkrát jsem Sokol Cup vyhrál, naposledy třikrát po sobě. Teď tedy přenechám žezlo někomu dalšímu. Doufám, že to bude český závodník.

Sokol Cup
Sokol Cup se uskuteční o víkendu v hale v Kounicově ulici. První souboje začnou zítra v deset hodin dopoledne. O vavříny soupeří přes sto domácích i zahraničních závodníků a závodnic.

Sokol Cup se navíc koná ve vašem rodném Brně.

Většinou trénuji v zahraničí, takže je příjemné šermovat v prostředí, kde jsem se celé dětství pohyboval. Chodí se tu na mě dívat i malé děti a kamarádi, takže akci hodnotím velmi kladně a je škoda, že letos aktivně nevystoupím

Jak si turnaj stojí v porovnání se zahraničními podniky?

Přijede pár kvalitních soupeřů. Třeba talentovaný Petar Files z Chorvatska, který také jezdí Světové poháry, nebo Ivan Komsic. Jsou tu ovšem také velké rozdíly v porovnání se světovým pohárem, kde ty výkyvy nejsou tak velké. V Brně se objeví i méně kvalitní šermíři, ale určitě to bude dobrá podívaná. Přijedou Rusové, Italové, silné obsazení.  

Extraliga hokej Mountfield Hradec Králové vs. Kometa Brno
Stále jsme jen na půli cesty, říká o Kometě Němec

Na posledním Grand Prix v Anaheimu jste se dostal do čtvrtfinále a skončil sedmý. Jak turnaj hodnotíte?

Je to velký výsledek. Soutěž je prestižní a já porazil silné soupeře. Mám z toho příjemný pocit, vyhrál jsem kvalifikaci a změnil nějaké věci v mojí hře. K medaili mi chybělo jen málo. Vnímám to jako velkou vzpruhu před hlavní částí sezony.

Co konkrétně teď děláte jinak?

Víc se zabývám mentálním tréninkem, v tomto ohledu jsem změnil mnoho věcí. Také teď šermuji spíš z obrany a cítím se tak dobře. Dřív jsem hodně útočil. Momentálně víc využívám toho, že jsem dlouhý a mám páru. Vylepšil jsem také nějaké stávající věci. Jsem spokojený, že jdu dobrým směrem. Věřím, že se to projeví ještě víc později v sezoně.

Může vám pomoci změna i v tom, že zmatete své soupeře?

Určitě. Spousta lidí si mě pamatuje jako hodně útočný typ a tak je nyní můžu překvapit. Načasuji to ideálně na konec téhle sezony, aby ze mě měli soupeři totální zmatek.

73. ročník Brněnského běhu parkem Lužánky.
Běh Lužánkami změří čipy také dětské závody, o triumf se poperou brněnští atleti

Ve své kariéře hodně cestujete. Liší se šermířské styly v jednotlivých zemích?

Na závodech je nás přes dvě stě a soupeři jsou většinou stejní, takže se známe. Ale samozřejmě každá země má jiný styl. Když závodním ve Francii, je tam víc místních a ti mají jiný styl než Američané. Užívám si to, i když je cestování hodně. V lednu jsem byl doma jeden den, v únoru dva, takže domů se příliš nedostanu. Je to náročné fyzicky i psychicky, ale jsem rád, že mám takovou možnost a jednoho dne chci být nejlepší na světě.

Na co se nyní koncentrujete?

V květnu začíná světovým pohárem v ruském Pethrohradě olympijská kvalifikace. To je turnaj, na který se od teď plně soustředím.

JAROSLAV GALBA