Do proměněné haly Rondo poprvé nahlídla část české tenisové výpravy. Ta se pokusí o příštím víkendu prodrat do finále Fed Cupu přes tenistky USA. Čerstvě položený povrch si vyzkoušela jen Iveta Benešová, zatímco Petra Kvitová okolo něho chodila o berlích.

„Má výron v kotníku. Uvidíme, co k tomu řekne doktor Voráček. Ten nastíní, jaká je šance, že by o víkendu mohla hrát,“ prohlásil nehrající kapitán českého týmu Petr Pála.

Nad případnou náhradou hlavní muž fedcupové reprezentace zatím nepřemýšlí. Věří, že hlavní postava úspěchu ze zápasu proti Španělsku bude v pořádku. „Počkám dva dny, pokud jí to nepůjde, tak budu muset řešit náhradu,“ prozradil Pála.

Tenisovou raketa tak při nedělní tréninku vzala do ruky pouze česká jednička Iveta Benešová, momentálně pětadvacátá hráčka světa.

„Do Brna jsem se hodně těšila. Zatím se nám tady vždycky dařilo, tak doufám, že to bude pokračovat,“ zadoufala šestadvacetiletá hráčka.

Zbytek české sestavy do Brna dorazí v nejkratším možném termínu. Lucie Šafářová přicestuje z Prostějova, Květa Peschkeová přiletí z Ameriky. Během pondělí a úterý přicestuje i výprava USA.

Stařičká hokejová hala Rondo ji přivítá změněná k nepoznání. Kompletně přebudované šatny i celé zázemí, poležená palubovka a povrch, který českému týmu přinesl úspěch v předchozích zápasech, to jsou největší změny.

„Povrch jsme začali dělat v pátek ráno, hotovo bylo už v sobotu. V šatnách nezůstalo nic tak, jak bylo před tím. Jejich stav byl naprosto nevyhovující. Vyměnili jsme i nábytek,“ podotkl Martin Gross, který měl přebudování haly na starosti.

Pro víkendové zápasy bude poskytnutá kapacita 4250 míst. Sektory na stání (při hokejových utkáních za oběma brankami) nebudou přístupné. „Všechny vstupenky jsou vyprodané,“ uvedl Karel Tejkal, tiskový mluvčí agentury Česká sportovní, která fedcupové semifinále pořádá.


NOMINACE ČR

Iveta Benešová (25. v žebříčku)

Petra Kvitová (45.)

Lucie Šafářová (49.)

Květa Peschkeová (8. ve čtyřhře)

nominace USA

Bethanie Matteková-Sandsová (38. v žebříčku)

Alexa Glatchová (112.)

Melanie Oudinová (176.)

Liezel Huberová (1. ve čtyřhře)


ROZHOVOR

Doktor říkal, že s tím něco uděláme


Česká tenisová naděje Petra Kvitová si poranila kotník, přesto doufá, že si za reprezentaci proti USA zahraje:
Očekávalo se, že tahounka z úspěšného čtvrtfinále proti Španělsku naváže na svá skvělá vystoupení i pro týmu USA. Petra Kvitová však při tréninku přidělala nehrajícímu kapitánovi Petru Pálovi starosti. S vyrknutým kotníkem čeká na verdikt lékařů a doufá, že bude moci rozšířit svou skvělou fedcupovou bilanci. „Na víkendovém zápase budu určitě, ale nevím, jestli na kurtu,“ usmívá se devatenáctiletá tenistka.

Jak vypadá váš zdravotní stav?

Stalo se mi to ve čtvrtek. Noha se zlepšuje každým dnem, ale ideální to zatím není. Uvidíme, co s tím udělají doktoři.

Co přesně s nohou máte?
Mám vyvrknutý kotník na pravé noze. Snad to není nic závažného.

Jak se vám to stalo?
Při nabírání kondice jsem skákala přes lavičku. Když jsem dopadla na zem, tak se mi zvrtnul kotník.

Hrklo ve vás, že je ohrožený zápas s Američankami?
Určitě. První okamžik byl hrozný. Všechno se mi promítalo v hlavě. Ten kotník jsem měla třikrát větší. Přemýšlela jsem nejen nad Fed Cupem, ale i nad celou sezonou.

Už se vám na kotník podíval doktor?
Kouknul na něj jen letmo a říkal, že s tím něco uděláme. Ale nevím co. (úsměv)

Jak moc vás zranění zatím omezuje?
Už na to můžu zlehka došlápnout. Zítra bych prý mohla normálně chodit. (rozhovor vznikal v neděli odpoledne – pozn. red.)

Kdy si myslíte, že začnete trénovat?
To je otázka, na kterou vám zatím nemůžu odpovědět. (smích)

Tak jinak. Věříte, že budete o víkendu hrát?
Budu tady určitě. Ale jestli na kurtu, to nevím. Máme ale hodně vyrovnaný tým, takže to snad holky když tak zvládnou beze mě.

Bylo by to hodně těžké rozhodování, jestli nastoupit ne zcela v pořádku?
Když se to teď uspíším, tak se zranění může vléct další dva tři měsíce. Ztratila bych tak část sezony. Musíme to opatrně rozhodnout. Pokud nebudu stoprocentně v pořádku, tak se do hry nebudu zbytečně plést.

Jaká je jinak vaše aktuální forma?
Cítím se dobře. Herně všechno v pořádku, i když jsem naposledy hrála na antuce. Ale na rychlý povrch si podle mě zvykneme všechny hodně rychle.

Budeme vám vyhovovat?
Myslím, že pro nás bude větší výhodou než pro soupeřky. Hrajeme rychlejší tenis.

Co myslíte o roli favorita v nadcházejícím zápase?
Všichni si určitě myslí, že ta role patří nám. My se tím ale nezaobíráme. Nikdy nevíte, co se ve Fed Cupu může stát.

Nenarušuje vám přípravu přesun z výstaviště do Ronda?
Na výstavišti jsme byly zvyklé, bylo to tam super. Chtěly jsme tam hrát zase, ale bohužel to nešlo. My se s tím ale určitě vypořádáme. Nejsme nijak náročné. (smích)