Úřad o prohřešku pekáren rozhodoval už podruhé. Jeho původní rozhodnutí ze srpna 2006 totiž zrušil Krajský soud v Brně a Nejvyšší správní soud.

„Soud nám vytýkal, že jsme konkrétně neurčili čas, kdy měly pekárny spolu vzájemně vše domlouvat. Nyní jsme vše blíže vysvětlili,“ uvedl předseda antimonopolního úřadu Martin Pecina.

Pekárenské společnosti podle něj nejpozději od 18. září 2003 vzájemně jednaly a společně se domlouvaly na sladění zvýšení cen čerstvého běžného pečiva a chleba a cen čerstvého cukrářského pečiva u svých odběratelů. „Na základě tohoto jednání pak od 26. září 2003 ceny skutečně zvýšily,“ podotkl Pecina.

Díky tomu tak měly tyto tři pekárny výhodu oproti ostatním na trhu. „Bez tohoto jednání by také ceny pečiva nemusely stoupnout v tak krátké době a zároveň ve všech obchodech,“ doplnil Pecina.

Pekárny však svoji vinu popírají. „Rozhodnutí úřadu nyní prozkoumáme a využijeme všech opravných prostředků,“ podotkl výkonný ředitel United Bakeries, která vznikla spojením dvou největších českých skupin Delta Pekárny a Odkolek, Jan Jedlička. Nyní tak nejspíš opět o pokutě bude rozhodovat soud.

Za protizákonné jednání dostaly nejvyšší pokutu Delta Pekárny a to zhruba pětadvacet milionů korun. Společnost Odkolek má zaplatit patnáct milionů korun a pekárny Penam přes třináct milionů korun.