V hotelu International soupeřili mladí sommeliéři a barmani. Porotě i divákům předváděly desítky studentů pečlivé servírování vína nebo nápaditost při míchání koktejlů podle vlastních receptů.

Mezinárodní měření sil
„Do soutěže se přihlásilo přes padesát škol. V sommeliérské disciplíně se utkalo pětadvacet studentů, v míchání nápojů soutěžilo osmačtyřicet barmanů. Přihlásit se mohou studenti již v prvním ročníku střední školy,“ uvedl tajemník soutěže Radek Bušina. Letos se klání zúčastnili také studenti ze slovenské Nitry a rakouského St. Pöltenu a Retzu.

Praktické dovednosti sommeliérů hodnotila odborná porota složená ze členů Asociace číšníků. Posuzovali zrušnost při servírování vína, doporučení vhodného menu k vybranému nápoji a také vstřícný přístup k hostům. „V letošním ročníku soutěže jsme hodnotili především komunikaci studentů s hosty a schopnost podat co nejvíce informací o vybraném druhu vín,“ upřesnil Bušina.

„Soutěžil jsem poprvé, snažil jsem se hlavně komunikovat s porotou a udělat dobrý dojem,“ řekl sedmnáctiletý student Jan Gottfried z Teplic. Nejlépe však zapůsobil Adam Samiec z Prahy. Pozornost diváků víc zaujalo atraktivní barmanské zápolení. Soutěžící si museli přichystat vlastní recept míchaného nápoje.

Zvítězil rum plný růží
Porotci se zaměřili na přípravu i chuť nápoje. Do rozhodnutí ale zasáhla také laická veřejnost, která ochutnala všech osmačtyřicet druhů koktejlů. Z barmanského klání vyšel vítězně student pořádající Střední školy potravinářské a služeb Charbulova v Brně Robin Mietus. „Do soutěže jsem si připravil koktejl Bacardi Rose. Kromě alkoholu jsem použil i limetkový sirup a šťávu z růžových plátků. Sklenici jsem ozdobil jedlými růžemi,“ popsal usměvavý mladík, který porotu okouzlil i přesvědčivým projevem.