K snídani křupavé pečivo z obilí vypěstovaného bez použití herbicidů a pesticidů, zapíjené mlékem, pocházejícím od krav, chovaných na ekologické farmě. I tak by mohla za pár let vypadat běžná snídaně velké části české populace. Biopotraviny si totiž v České republice i v Brně získávají stále větší oblíbenost.

Přitom to není tak dlouho, co prodejci bio-potraviny, byli považováni za blázny. „Když jsem tady začínal, lidé si ťukali na čelo. A první rok a půl jsem podnik musel dotovat statisíci korun,“ uvedl majitel firmy Biopotraviny Lubomír Moráň. Jeho podnik je pravděpodobně nejlépe zásobený obchod s biopotravinami v Brně. Provozuje ho v brněnském centru Vaňkovka už od jeho otevření. Zájemce si může v obchodě vybrat ze zhruba tří tisíc biopotravin. V prodejně si lidé také mohou sednout k bio kávě a bio zákusku.

Stálí zákazníci

Brňané si na biopotraviny zvykají stále víc. „Někteří jen vejdou do dveří a já už jim nesu zboží a hlásím cenu,“ usmála se zaměstnankyně obchůdku s biopotravinami Vitalita Kateřina Novotná. Jejími zákazníky jsou lidé mladí i starší, kteří se zajímají převážně o potraviny podporující dobré zažívání.

Nedostatkem zájemců prý obchod rozhodně netrpí. „Průměrně sem přijde asi stovka lidí denně,“ upřesnila Novotná. Její slova potvrdil i Moráň. „Jakmile jeden člověk v rodině s biopotravinami začne, postupně se přidají všichni. Vidí totiž, že ten člověk se cítí líp a žije kvalitněji,“ prohlásil.

Kromě specializovaných prodejen se ale biopotraviny objevují i v supermarketech. Jenže tam musí čelit tomu, že nakupující dá přednost levnějšímu zboží. „Občas si koupím třeba bio jogurt nebo bio mléko. Ale pravidelně si to nemohu dovolit, nemám na to peníze,“ poznamenala pětadvacetiletá studentka Alena Veselá.

Drahé bio

Právě vysoká cena je to, co se většině lidí ve spojitosti s biopotravinami vybaví. Jsou totiž dražší, než jídlo v běžné nabídce obchodních řetězců. Ekologické pěstování potravin je totiž mnohem nákladnější. Podle Moráně se při podnikání s biopotravinami nedá počítat s rychlým ziskem. I tak ale začíná přemýšlet o rozšíření svých aktivit. Biopotraviny by se v průběhu několika dalších let mohly stát ještě lepším podnikatelským oborem než jsou teď.

Průměrná spotřeba biopotravin na jednoho obyvatele a rok byla loni v Česku jen něco přes sedmdesát korun. Ale odborníci odhadují, že český trh s biopotravinami bude růst o pětatřicet procent ročně a v roce 2011 bude jeho obrat činit více než tři miliardy korun.