„Brňané mají nejčastěji zájem o méně kvalifikované práce. Je to proto, že v kvalifikovaných pozicích se musí umět domluvit anglicky,“ vysvětlila majitelka agentury ALL Ivona Vítková. O pracovníky, kteří něco umějí, je přitom obrovský zájem. Mají mnohem lepší pracovní i platové podmínky. „Plat je obvykle až šestkrát vyšší než v Brně,“ říká mluvčí brněnské agentury Premier Simona Dajko. Zprostředkovává práci hlavně v nemocnicích.

„Nabízíme zaměstnání zdravotním sestrám, radiologickým asistetům, porodním asistentkám i lékařům,“ dodala Dajko. O lékaře a specializované zdravotní sestry je největší zájem v Irsku, Saudské Arábii a Spojených arabských emirátech. Podmínkou však je nejméně roční praxe v oboru.

Absolventi Vysokého učení technického v Brně mají v zahraničí také velkou šanci. „Poptávka po elektrotechnicky nebo strojírensky vzdělaných lidech je čím dál větší,“ tvrdí Vítková. Stejně jako u zdravotních sester a lékařů je i v těchto profesích nezbytná znalost angličtiny na pokročilé úrovni. Bez znalosti jazyků mohou lidé pracovat třeba jako pošťák v Dánsku nebo zámečník ve Španělsku.

Podle Jany Vavrečkové z Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí může za touhu Brňanů cestovat za prací příhraniční poloha. „Lidé mají také tendenci migrovat ve městech, kde je hodně vysokých škol a celkově vyšší vzdělanost,“ řekla Vavrečková.
Příhraničním státem je v případě Brna a okolí Rakousko. Pro práci je volí převážně lidé, kterým jde jen o výdělek a nikoli o zlepšení úrovně cizího jazyka.

„Rakousko sice uzavřelo pracovní trh, ale pracovních sil má málo. Proto některé sektory částečně uvolnilo,“ vysvětlil finanční analytik Lukáš Buřík.

Ať už člověk cestuje z Brna na druhý konec světa nebo jen do sousedního Rakouska, měl by pečlivě prozkoumat pracovní smlouvu.
„Musí v ní být přesně vymezený předmět práce, platové podmínky, místo a pracovní doba,“ zdůraznil advokát Michal Elzer. Dodal, že důležité je také smlouvou vymezit, za co a za jakých podmínek má zprostředkující agentura nárok na peníze.
Poplatky agenturám za zprostředkování práce, ale také za cestu nebo ubytování mohou být různé.

„O kvalifikované sestry a lékaře z Brna je v cizině zájem. Zaměstnavatel často nabízí letenku a ubytování zdarma,“ poznamenala Vítková. To je ale výjimečný případ. Obvykle musí člověk něco vložit. „Při práci na farmě zaměstnavatel poskytuje stravu a ubytování zdarma, zájemci stačí zaplatit jen letenku,“ konstatovala obchodní ředitelka pracovních programů v zahraničí společnosti Student Agency Leona Ryšavá. „Obvykle se cena za všechny poplatky pohybuje mezi pěti a deseti tisíci korun,“ dodala Ryšavá.