Pro uvolnění peněz hlasovalo 28 zastupitelů z celkových 55, což je nejtěsnější nadpoloviční většina. „Předpokládám, že cena analýzy bude nižší než dva miliony, ale vymezili jsme raději více peněz," poznamenal Kratochvíl s tím, že investice se v budoucnosti vrá­tí.

Město by mělo zpracovatelskou firmu vybrat do měsíce. Na vypracování analýzy bude mít 30 dnů. Společnost se bude zabývat tím, jaké výhody a nevýhody by měla mít restrukturalizace firem a německé uspořádání. Brno má stoprocentní podíl v Dopravním podniku města Brna, v Brněnských komunikacích, ve společnostech SAKO, Lesy města Brna, Pohřební a hřbitovní služby města Brna, Technické sítě Brno, Teplárny Brno a STAREZ.

V případě propojení holdingem by firmy více spolupracovaly. „Nyní je každá firma sama za sebe a jde jim především o zisk, protože podle toho jsou ředitelé hodnocení. Je to z obchodního hlediska logické, ale my chceme, aby firmy především poskytovaly kvalitní služby," sdělil Kratochvíl.

Podle něj by firmy mohly více spolupracovat, provádět společné nákupy, ale mohly mít například i jedno právní nebo fakturační oddělení. „Jiná firma může mít zase lépe zvládnutou otázku mzdového účetnictví, takže by se mohla starat o tuto oblast u ostatních firem," doplnil radní.

Dodal, že by se tím ušetřily milionové částky. „Lidé by z toho měli užitek, protože bychom mohli dát peníze na jiné investice, do zlepšení služeb a na nové služby," řekl. Jaká forma holdingu je výhodná, napoví analýza.

Kromě toho chce nové vedení radnice složené z hnutí ANO, Žít Brno, lidovců a zelených docílit toho, aby bylo v městských firmách méně politiků a více odborníků. Mělo by to vést k větší profesionaliza­ci firem.