Ze dvou třetin voda. Takový byl burčák, který lidem nabízela brněnská firma Víno – Vín Morava. Zjistila to Státní zemědělská a potravinářská inspekce při jedné z kontrol. „Od začátku srpna, kdy jsem s kontrolami začali, to byla již čtvrtá akce. Při ní jsme odhalili další dva prodejce porušující zákon,“ uvedla mluvčí inspekce Martina Šmídtová. Druhým hříšníkem byla pražská společnost Woodex. Její burčák obsahoval přes čtyřicet procent vody.

Brněnská firma chybu přiznává. Tvrdí ale, že se jednalo pouze o selhání jednoho ze zaměstnanců. „Zatím jsme nedokázali určit, kdo burčák namíchal. Až najdeme viníka, tak jej potrestáme,“ bránil se obchodní a administrativní ředitel firmy Vladimír Šebela.

Podle předsedy Svazu vinařů České republiky takové jednání firem kazí dobré jméno českých výrobků. „Podvodníci se bohužel najdou ve všech oborech. Ale ředit burčák v takovém poměru je vážně zarážející,“ podotkl předseda svazu Jiří Sedlo.

Šidí se pořád
Ředění burčáku však není ničím neobvyklým a inspekce se s hříšníky setkává každý rok. „Už v první várce kontrol jsme odhalili prodejce, jehož burčák obsahoval přes sedmdesát procent vody. V minulém roce byl rekord asi pětasedmdesát procent,“ dodala Šmídtová.

Letos zatím nevyhovělo laboratorním kontrolám deset z téměř padesátky kontrolovaných prodejců. Vloni odhalila inspekce šest a předloni patnáct podobných podvodníků. Společnostem, které ředí burčák vodou hrozí pokuta ve správním řízení až několik set tisíc korun.

Až do prosince
Kontroly ještě nekončí. Budou pokračovat až do konce listopadu, kdy musí prodejci podle zákona obchodování s burčákem ukončit.

Inspekce má letos poprvé k dispozici vlastní speciální zařízení za téměř padesát milionů korun. Stroj pracuje na principu neukleární magnetické rezonance. „Z hroznů vytvoříme databázi vín, která je pro srovnávání se zkoumaným vzorkem klíčová. Test provádíme desetkrát za sebou a laicky řečeno zkoumáme obsah cukru a vody ve vzorku,“ vysvětlila fungování zařízení vedoucí laboratoře Dagmar Vošmerová.

Přístroj, kterému zaměstnanci laboratoře domácky říkají „raketa“, neslouží jenom inspektorům. Každý vinař si může otestovat kvalitu svých výrobků. Jeden test vyjde asi na patnáct tisíc korun.