Znají se už pětadvacet let a společně dokázaly vybudovat v Brně krámek, který nemá jinde na Moravě obdoby. Ivana Kašíková a Lea Stašková se pustily do podnikání s kořením, a díky nim už osm let mohou Brňané i turisté nakupovat přímo v centru města od samotného Sindibáda kořenící směsi, jaké se jim zamanou.

Když se před několika lety obě dámy rozhodovaly, že začnou podnikat, vítězily dlouhou dobu chovatelské potřeby. „Obě máme velmi vřelý vztah ke všemu živému, ale říkaly jsme si, že chovatelských potřeb je všude hodně. Nakonec jsme se nechaly inspirovat ojedinělým obchůdkem s kořením, který je v Praze. Jako správné ženy rády vaříme, tak jsme to nakonec krásně spojily,“ vzpomíná nostalgicky Ivana Kašíková, která pro sympatickou prodejnu na Pekařské ulici vymyslela název.

„Chtěly jsme, aby jméno symbolizovalo dálky, odkud koření pochází. Nechaly jsem se inspirovat pohádkami tisíce a jedné noci. Jmenovat se Iva a Lea by přece jen znělo asi divně,“ směje se dnes jedna z úspěšných podnikatelek. Její kolegyně Lea Stašková má zase na svědomí kresbu Sindibádovy hlavy.

Jedenáct metrů čtverečních, které obchůdek na Pekařské zabírá, ale brzy přestal stačit. Druhá prodejna se proto otevřela záhy v Alfa pasáži. Obsluhovat denně asi stovku lidí, kteří vybírají z rozmanitých druhů koření prý ale není vůbec jednoduché. „Musely jsme se všechno naučit. Z knížek, výstav, ale hlavně z vlastních zkušeností. Každé koření samy zkoušíme,“ popisuje Kašíková.

Obě majitelky se samy dennodenně ocitají za pultem. „Nemohly bychom bez kontaktu s lidmi být. Každý, kdo k nám přijde, je usměvavý a příjemný, takže obsluhovat je potom radost,“ tvrdí podnikatelka, která v kořenářství zaměstnává po zbytek dne především starší prodavačky.

Koření na pultech je podle jejích slov vždycky čerstvé. „Díky tomu, že v obou našich prodejnách máme málo místa, nemůžeme nic dlouhodobě uskladňovat. Denně tak vozíme čerstvě namleté směsi,“ popisuje Kašíková. Podle ní si řada lidí myslí, že je koření škodlivé. „Dokonce i ostré koření je zdraví prospěšné. Škodí jen pepř a nadbytek soli. Koření se proto nikdo nesmí bát,“ dodává s úsměvem Ivana Kašíková.