61. ročník slavné brněnské výstavní akce dnes začíná a v žádném případě nepotvrzuje tezi, že veletrhům už v čase internetu odzvonilo. Jistě, rozsah je o něco menší než před desetiletími, ale kvalita zůstává.

Roboti v ofenzivě

Tedy zpátky k robotům a exponátům, které budou poutat patrně největší pozornost. Společnost ABB předvede například svého slavného chlápka Yumiho, ovšem z nové řady IRB 6700.

Ilustrační foto
Spoluzakladatelé eWay System: Můžeme soupeřit s opravdu velkými hráči

Jiný výrobce, firma Kuka, zase v české premiéře ukáže robota Quantec-2 s přídavkem Robocoaster, který prý vyslechne každé přání návštěvníka, aby ukázal, čeho je schopen.

Kivnon Slovakia zase přichází s robotickými přepravními vozíky AGV, řízenými různou formou, ovšem bez lidské ruky. Třeba magnetickými páskami, laserem nebo navigační mapou – a náklad dovezou přesně tam, kde je potřeba. Řidiče dosavadních transportních vozíků ve fabrikách čeká nový úkol – změna na programátory.

Siemens se letos v Brně pochlubí novými numericky ovládanými obráběcími stroji Sinumerik One, zatímco automobilka Škoda uvede koncept vozidla Vision iV.

Nezapomeňme ani na supermoderní trojrozměrnou tiskárnu pražské společnosti 3 Dees, o níž výrobce tvrdí, že je největší v Evropě. Pravda, tu si asi běžný občan asi nikdy nekoupí, zato s tiskárnou Stratasys F120 kuřimské firmy MCAE by to mohlo být jiné. Ta říká, že půjde o výrobek „cenově dostupný“.

Směr budoucnost

„Správný veletrh ukazuje nové směry, nový design, trendy, vizi budoucnosti. Náš veletrh takový je,“ uvádí generální ředitel společnosti Veletrhy Brno Jiří Kuliš.

Celkem se v Brně představí 1623 vystavovatelů, z nichž menší polovina je ze zahraničí. Konkrétně z Německa na prvním místě 243, ze Slovenska 98, z Čínské lidové republiky na třetím místě 93, z Itálie na čtvrtém 68. „Mezinárodní strojírenský veletrh je každoročně stěžejní výstavní akcí českého průmyslu. Hlavní téma letos zní Digitální továrna a bude příležitostí představit i české úspěchy v této oblasti. Je potřeba dát světu vědět, co dovedeme. Kybernetika v kombinaci s automatizací vše zrychluje, zásadně mění dosavadní postupy a zvyky – a také ekonomiku a společnost,“ uvedl na tiskové konferenci ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček, sám celá léta nadšený propagátor agendy, kterou můžeme zkráceně nazvat „průmysl 4.0“.

Infografika  - plánek BVV Strojírenský veletrhZdroj: DENÍK

Národní expozice sice nese trochu podivuhodný název „Česká republika – země pro budoucnost“, ale věřme, že obsah expozice upoutá návštěvníky i tak. Pod jednou střechou je zde sdruženo třináct státních institucí, které mají k tématu co říci.

Doprava i ekologie

Program hlavního veletrhu (tedy strojírenského) pak doplňují některé doprovodní akce. Uveďme alespoň dvě.

Přeji si jen samé tisícovky. Robot Yumi zkouší funkčnost bankomatů s pomocí umělé inteligence.
První krůčky. Umělá inteligence vchází do světa financí

Veletrh „Transport a logistika“ se koná vždy ve dvouletých intervalech, letošní ročník se zaměří na automatizaci a digitalizaci.

Mezinárodní veletrh technologií pro ochranu životního prostředí je pak dalším logickým doplněním brněnské akce – neboť ekologie bude v dalších desetiletích jiným určujícím prvkem ekonomického rozvoje. Zdravou planetu potřebujeme všichni.