Důvodem mají být investiční aktivity energetické společnosti E.ON, která zásobuje elektřinou velkou část domácností na jižní Moravě a vjižních Čechách.„Podle vyjádření Energetického regulačního ústavu nejsme ještě na standardu kvality dodávek,“ podotkl předseda představentstva Josef Havel. Firma letos do rekonstrukce a výstavby nových sítí investuje kolem dvou a půl miliardy korun. To je zhruba stejně jako loni. Mezi největší investiční akce společnosti patří rozšíření průmyslových lokalit Černovické terasy a Kampus vBrně. Vynaložené peníze se ale odrazí na konečné ceně energie pro zákazníka. „Očekáváme, že poplatky za distribuci porostou, aby dorovnaly zvýšené investiční náklady,“ sdělil člen představenstva E.ON Marian Kopčík. Navýšení ceny se dotkne asi pětiny českých domácností. představenstva Josef Havel.

Na letošním zdražení se podle zástupců firmy značně podepsala i nepřízeň počasí. Nejdříve byla sněhová kalamita, o pár měsíců později záplavy a nakonec vše vyvrcholilo vlednu orkánem Kyrill.„Jen odstranění škod po orkánu naši společnost přišlo na dvacet milionů korun,“ řekl Havel.

O konečné ceně elektřiny ale představitelé společnosti spekulovat nechtějí. „Regulovaná část ceny vzroste zhruba o tři až pět procent. Ale to jsou korunové záležitosti. Pro spotřebitele je hlavní cena za surovou elektřinu,“ řekl mluvčí společnosti Vladimír Vácha. Její výše bude známa pravděpodobně koncem léta. Včervenci totiž začne fungovat burza energií.

Zdražovat bude pravděpodobně i energetická společnost ČEZ. „Asi před třemi týdny mluvili o zhruba třicetiprocentním zdražení. Ale to jsou jen jejich úvahy. Jaký bude výsledek, to se zatím říct nedá,“ sdělila Anna Veverková zEnergetického regulačního úřadu (ERÚ). Pokud by ktakovému zdražení došlo, vroce 2008 by se cena za jednu megawatthodinu pohybovala kolem šestnácti set korun.

Spotřebitelé zmožného zdražení pochopitelně příliš nadšení nejsou. Už teď je to hrozně drahé. To už nezvládneme. Už teď pomalu nemáme na jídlo,“ zděsila se Brňanka Renata Šarková. „Bohužel, takový je život,“ prohlásil fatalisticky důchodce Karel Ryšavý.

Ceny elektřiny rostou i v okolních zemích. V Německu stoupají už sedmým rokem za sebou a elektřina od roku 2000 podražila o šestačtyřicet procent.. Německá vláda slibuje, že výrobci budou mít od roku 2009 stanoveny příjmové stropy, které by je nutily k větší efektivnosti. U nás prozatím panuje naprostá liberalizace trhu. „Bohužel se tomu nedá vyhnout. Je tu totiž málo elektřiny, ale její spotřeba roste. Jenže se nestaví žádné elektrárny,“ konstatoval ekonom Marek Hatlapatka. Podle jeho mínění má vliv na tvorbu ceny elektřiny u nás fakt, že její cena stoupá i vNěmecku,. „Postupně se srovnají a pak může dojít ktomu, že nebude tak drahá. A může se stát, že když zlevní elektřina vNěmecku, stane se to stejné i u nás,“ dodal.

Ani energie zobnovitelných zdrojů elektřinu nezlevní. Budování větrných nebo vodních elektráren totiž něco stojí. Takže náklady na jejich vybudování energii vyrobenou jejich pomocí značně prodraží. Ale vzhledem ktomu, že Česká republika se Evropské unii vyrábět elektrickou energii zobnovitelných zdrojů, E.ON o nich uvažuje. „Snažíme se využít zkušeností našich kolegů ze zahraničí. Například vNěmecku mají „větrníky“ o celkovém výkonu zhruba dvacet tisíc megawattů,“ řekl Havel. Technologii větrných elektráren se podařilo nejdále dovést v Dánsku, V zemi pracuje více než tři tisíce agregátů. Dánové se rozhodli pro masivní státní podporu tohoto obnovitelného zdroje. Za tři roky by měl pokrývat mezi deseti až třinácti procenty celostátní spotřeby elektrické energie.