VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Exotika v Brně: K dostání na jídelním lístku

BRNO - Tzatziky, musaka, guacamole, nachos, chappati, krabí lupínky, chobotnice, kalamáry, carpaccio. Většinu těchto exotických pochoutek ochutnají Brňané na letní dovolené u moře.

2.11.2007
SDÍLEJ:

Lasagne.Foto: Deník

Pokud je však kulinářský zážitek takový, že se bez něj nechtějí obejít ani v Brně, mohou navštívit několik cizokrajných restaurací.

Restaurace, které se specializují výhradně na pokrmy jednoho státu, mají vše do detailů promyšlené. Snaží se totiž o co největší autentičnost. Proto suroviny, ale také interiér restaurace a další doplňky dováží přímo z dané země. „Zelenina nebo maso se dá nahradit, ale speciální přísady jako kaktus, guacamole nebo chilli papričky ne. A bez originálních přísad to není pravé Mexiko,“ myslí si majitel mexické restaurace Chilli Richard Hošek. Jeho slova potvrzuje i provozní italské restaurace U císaře Leopolda Martin Helia. „Přímo z Itálie nakupujeme hlavně víno a italské sýry parmazán, mozzarellu nebo gorgonzolu. Právě poslední zmiňovaný sýr tvoří základ naší speciální omáčky,“ říká Helia.

Pokud majitelé restaurací dováží zahraniční ingredience do Brna ze států Evropské unie, žádné problémy nehrozí. „Dovážení surovin ze zemí Unie je volné. Při dovozu z ostatních zemí musí být surovina projít speciální kontrolou a vyšetřením,“ vysvětluje ředitel Krajské hygienické stanice v Brně Jan Mareček.

Zřejmě z toho důvodu existují sklady exotických surovin ve státech na území Evropy. „Suroviny používáme výhradně indické, nakupujeme je ale v Anglii, kam je dováží indičtí dodavatelé,“ popisuje spolumajitel indické restaurace Taj Ashok Aggarwal. Majitel řecké restaurace Zorbas Janis Tipoas zásobuje svou restauraci ze skladu ve Vídni. „Z Řecka se dováží zejména mořské plody a přísady do řeckých předkrmů,“ vypočítal Tipoas.

Brňané se nemusí exotiky bát jako dřív. „Doba oblbování zákazníka náhražkami už je dávno pryč. Restaurace se teď naopak snaží o to, aby chuť a kvalita pokrmů byla stejná jako v zahraničí,“ myslí si bývalý šéfkuchař restaurace U kastelána Michal Göth. Jeho slova potvrzují sami restauratéři. „Lidé už začali ochutnávat například chobotnici nebo kalamáry. Oceňují, že si je mohou dát nejen na dovolené, ale i v Brně,“ říká Tipoas.

V restauracích se návštěvníci někdy mohou cítit jako na dovolené díky detailně propracovanému interiéru. Ten nabízí například mexická restaurace Chilli. „Někomu se výzdoba zdá kýčovitá, Mexiko ale přesně takové je,“ říká Hošek. Číšníci zde obsluhují v sombrérech a stěny zdobí typické kaktusy.

2.11.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Tabulka s informací o restaurování v roce 1987
1 3

Na zdi radnice jsou vyobrazení nacisté

Na Kolišti unikal plyn. Policie musela řídit provoz.

V centru Brna unikal plyn. Dvě hodiny kvůli tomu bylo uzavřené Koliště

Myslel si, že se vrací zloději a vytáhl samopal. Nestřílel důvodně, rozhodl soud

Jižní Morava – Domníval se, že se pachatelé vracejí. Na přijíždějící auto proto začal střílet ze samopalu. Za pokus o těžké ublížení na zdraví udělil soud čtyřiačtyřicetiletému Karlu Podešvovi ze Znojemska tříletou podmínku. Pokud ji poruší, půjde na dva roky do vězení. Proti rozsudku okresního soudu ve Znojmě obhajoba podala odvolání. Ve čtvrtek proto případ z loňského prosince znovu řešil Krajský soud v Brně. Dřívější rozsudek potvrdil.

Znásilnil mě, stojí si dcera za svým. Krajský soud nevinu otce potvrdil

Brno – Osahával mě, strkal mi jazyk do pusy a pohlavně mě zneužil, tvrdí v současné době už plnoletá žena z obce na Brněnsku. Osočila z toho svého devětačtyřicetiletého otce. Soud jej však zprostil viny. Proti rozsudku Okresního soudu na Brněnsku se odvolala státní zástupkyně Andrea Ulvrová. Soulož mezi příbuznými proto ve čtvrtek projednával Krajský soud v Brně. Odvolání zamítl.

Mladí kuchaři otestovali své dovednosti. Při vaření s italskými mistry

Brno /FOTOGALERIE/ – Marcipánové dorty, křupavá pizza i lahodné koktejly. Lidé z Brna se mohli při dni otevřených dveří podívat, jak studenti z Odborného učiliště v brněnské Lomené ulici vaří bok po boku se zkušenými italskými šéfkuchaři.

V brněnské zoo se narodila dvě levhartí mláďata. Po sedmnácti letech

Brno /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Významného chovatelského úspěchu dosáhla brněnská zoo. Po sedmnácti letech se v noci z 20. na 21. listopadu narodila dvě mláďata levharta cejlonského.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT