Zákazníci si mohou pochutnat na jejich hlavním výrobku, kterým je moravský knedlík. Za něj společnost získala před čtyřmi lety ocenění Klasa a o dva roky později ohodnocení Chuť jižní Moravy. Společnost také vyrábí řadu kynutých a tvarohových knedlíků s několika sladkými i slanými náplněmi a různými posýpkami.

Podnikat začal Milan Svoboda už v roce 1990 s perlivými víny. Jenže nebylo možné obstát v obrovské konkurenci. Vlastnil také bufety na strojní a stavební fakultě v Brně, které nakonec prodal. „Asi o rok později manželka, vyučená kuchařka, s kamarádkou uvařila dvacet knedlíků a vybídla mě, abych je zkusil prodat. Ozval se zákazník ze Židlochovic a knedlíky mu chutnaly,“ vzpomíná majitel společnosti.

Podle stejné receptury, kterou zavedla Svobodova manželka, se ve firmě vyrábějí knedlíky dodnes. Sortiment se postupně vyvíjel. „Zprvu jsme prodávali jen kynuté knedlíky, pak začali s plněním a zavedli i mražené tvarohové knedlíky, do kterých nedáváme marmeládu, nýbrž ovoce. V současné době jsme jediná firma v Česku, která má certifikát na výrobu bio knedlíků. Snažíme se totiž neustále sledovat vývoj,“ říká Svoboda.

Knedlíky na začátku vznikaly v garáži, kterou vybavili potřebnými přístroji. Když prostory nestačily, koupili v Blučině starou hospodu. Opravili ji a udělali z ní výrobnu knedlíků. Od roku 2001 společnost sídlí v nové dílně v Blučině. „Zakázky se zvětšovaly a s nimi i potřeba nových prostor. Počet zaměstnanců také rostl. Teď je jich přes osmdesát,“ uvádí Svoboda.

Změnila se také technologie výroby knedlíků. Vaření v páře se ukázalo jako ekonomičtější a hygieničtější. Knedlíky jsou také trvanlivější.
„Kromě knedlíků ještě dodáváme palačinky, halušky a mražené pečivo. Spolupracujeme se slovinskou firmou z Lublaně, které vozíme naše výrobky a oni nám dodávají pečivo,“ vysvětluje.

Do budoucna Svoboda plánuje do balení knedlíků kromě posýpky přibalovat i kostičku másla, aby měl zákazník po ruce všechno, co ke knedlíkům patří.