Marie Štromajerová spolu se synem Petrem dokázali za patnáct let vybudovat jedinou prodejnu s ryze společenskými šaty pro ženy. Původně měla malý obchod v Kloboukách, pak v Hustopečích. Marie Štromajerová začala s podnikáním záhy po revoluci.

„Měla jsem sice vystudovanou oděvní školu, ale během komunismu jsem dvaadvacet let pracovala jako účetní. Svůj sen jsem si mohla začít plnit až později,“ vzpomíná dnes dvaašedesátiletá podnikatelka. Právě v této době se začali lidé více zajímat o společenské šaty. „Na významné události, kterými byly promoce, státní zkoušky, svatby a rauty se nedaly v Brně sehnat téměř žádné šaty. Snažili jsme se proto vyhovět poptávce,“ vysvětluje prvotní úspěchy salonu Štromajerová.

Dnes už podnikatelka není na všechno sama. „Některé šaty dovážíme, jiné navrhuji, ale už si je sama nešiji. Na to máme krejčové,“ tvrdí Štromajerová, která bere inspiraci hlavně ze svých cest. „Ráda cestuji všude tam, kde se něco děje. Sleduji lidi kolem sebe a představuji si. Tak jako někdo vaří a ví, co tam má přihodit, já vím, jak mám udělat návrh šatů. To vaření proto radši přenechávám jiným,“ směje se Štromajerová. Ve firmě jí navíc pomáhá její syn. Zastává především ekonomickou stránku.

„Zajišťuje látky, objednávky a hlavně umí bezvadně mluvit anglicky a dokáže ovládat počítač. V tomhle je opravdu nepostradatelný,“ říká rozhodně Štromajerová. Po mnoha stěhováních se salon Passend přestěhoval na Moravské náměstí v Brně, kde společnost sídlí dosud. „Kromě této prodejny ale působíme i v Hustopečích. Na Moravském náměstí je šéfem syn,“ podotýká podnikatelka.

S rodinnou firmou je nadmíru spokojena. „Nikdy nemáte větší důvěru než ve svou rodinu. Samozřejmě občas nastane ponorková nemoc, kdy se spolu se synem hádáme. Vždycky je to ale v profesionálních mezích. Při výměně názorů proti sobě stojíme jako partneři, nikoliv jako matka a syn,“ objasňuje. I když se potkávají ve firmě, nedokážou se vyvarovat toho, aby si práci nenosili i domů.

„Začínáme diskutovat o naší firmě už u snídaně. Snažím se sice většinou chuť k pracovní diskuzi potlačovat, ale syn to stejně pozná a zuří,“ říká s úsměvem spolumajitelka salonu. Do obchodu dnes zavítá několik desítek zákaznic denně. „Řada z nich se k nám vrací, protože předtím byly spokojeny. A spokojenost mých zákaznic nejvíce dokáže uspokojit mne,“ dodává Marie Štromajerová.