Mezi poslední mistry chleba a rohlíků patří pracovníci společnosti Hepek, která vůni teplého pečiva vpouští do brněnských ulic od roku 1996. Původní pekařská dílna se rozrostla ještě před válkou o několik sousedních domů.

„Tehdy prostory vlastnili družstevníci, kteří se rozhodli spolupracovat. Pečivo se rozváželo pomocí koňských povozů. Své krušné časy zažila pekárna během války,“ vypráví dnešní spolumajitel a jednatel společnosti Hepek, Ladislav Hebký. Při bombardování Zbrojovky totiž ani zdejší prostory neunikly ničivé síle německých zbraní.

Po válce už mohli pekaři používat sedm roštových a pět parních pecí. „Topilo se dřevem i uhlím a všechno se dělalo ručně. Proto museli mít tehdy pekaři velké ruce a křivé nohy. Bez toho to nešlo,“ směje se pekařský pamětník Hebký, který má pekařské řemeslo v rodině. Do čela pekařství se ale dostal až v devadesátých letech.

„Během komunismu patřily pekárny národní Dělpe. Až po revoluci se mohlo začít s modernizací. Tomu už jsem přihlížel rád,“ tvrdí s úsměvem Hebký, který se od pekaře, technologa a vedoucího nakonec propracoval až do čela pekáren. Dnes Hepek vyrobí až dvě stě tisíc rohlíků a patnáct tisíc bochníků chleba denně.

Kromě toho získal pětkrát po sobě ocenění za svůj speciální Zábrdovický chléb. „Je specifický tím, co obsahuje. Je bez konzervantů a plný živin. V našich podmínkách je chleba něco jiného než třeba v přímořských státech. Tam mají dostatek potřebných vitamínů v rybách. U nás tyto látky nahrazuje žitná mouka,“ vysvětluje pekařské rozdíly Hebký.

Kromě běžného pečiva vyrábí společnost ale i koláče, loupáky a další jemné pečivo. „Vydá to na šest tisíc tun pekařských výrobků ročně,“ uvádí Hebký. Asi dvě stovky pekařů tu pracuje sedm dní v týdnu na tři směny. Přestože jim práci značně usnadnily moderní technologie, noční provoz je nemine.

„V noci se stále pracuje nejvíce. Chleba má pořád dvě kůrky a denně ho chtějí mít lidé na stole,“ říká Hebký. Podle něj se ale vztah Brňanů k pečivu změnil. „Rohlík se bere jako samozřejmost, přitom i za jeho přípravou je kupa práce a poctivosti,“ tvrdí pekařský odborník.