Brněnské výstaviště se proměnilo v centrum moderních informačních technologií a elektroniky. Veletrh Invex představuje nejrůznější technologické novinky. Návštěvníci v pavilonech výstaviště najdou skutečné rarity. Nejrychlejší čip na světě, robota- záchranáře nebo nejdražší gramofon.

Za ten by zájemce zaplatil asi dva a půl milionu korun. Přes metr vysoký a tři sta padesát kilo těžký přístroj je výsledkem osmadvacetiletého výzkumu společnosti Clearaudio. „Použili na něm speciálně patentované technologie,“ uvedla Cveta Kotábová z firmy Hight-End Audio, která společnost na veletrhu zastupuje.

Gramofon má unikání magnetický systém a stejný elektromotorek, který pohání výzkumné vozítko NASA na Marsu. „Spousta mladých lidí se tu zastavuje, protože gramofon ani nepozná. Přesto je to technologie, která má budoucnost. Analogový zvuk má totiž k tomu přirozenému nejblíže,“ míní Kotábová. Technologicky už prý není možné gramofon vylepšit. „Autentičtější jsou jen živí muzikanti,“ myslí si Kocábová.

Pozornost návštěvníků poutají i roboti-záchranáři. Ty na svém stánku představuje brněnské Vysoké učení technické. „Snažíme se vyvinout stroj záchranářům na míru. Spolupracujeme při tom s brněnskými hasiči,“ uvedl Tomáš Neužil.

Hlava robotického záchranáře se díky helmě virtuální reality hýbe stejně jako hlava člověka, který jej řídí z bezpečného místa. Robota navádí pomocí joysticku. Robot má kromě kamery i senzor, který dokáže zjistit teplotu lidského těla nebo to, jestli se oběť katastrofy hýbe. „Prezentujeme tu nejen naši práci. Věříme, že když ji mladí lidé uvidí, přiláká je to ke studiu,“ dodal Neužil.

Kromě velkých věcí se na veletrhu představují i ty malé. Společnost IBM například na Invexu představila nejrychlejší čip na světě. „Výkon jsme oproti předchozí generaci zdvojnásobili. Dvoujádrový procesor přitom ke svému provozu a chlazení potřebuje téměř stejné množství elektřiny,“ vysvětlil systémový architekt IBM Kamil Mrva.

Zájem je také o pavilon D, v němž jsou k vidění novinky v oblasti počítačových her. „Na rozdíl od minulých ročníků se tu dají hrát hry, které ještě nejsou na trhu, a můžeme hrát na moderních konzolách,“ uvedl návštěvník Filip Richter.