Jihomoravské restaurace se znovu otevřou první prosincový čtvrtek. V předvánoční době chce Brňan zkusit i adventní speciál, který už nabízí Petr Hauskrecht – Parní pivovar.

Brněnský pivovar od pondělí zaváží pivo do hospod, které se připravují na brzké roztočení píp. Kromě tradičního sortimentu nabízí i speciály. Adventní pivo Petr Bock zrálo bezmála tři měsíce. „Je to šestnáctistupňové pivo. Má chuťově plné sladové tělo, že se dá skoro kousat,“ popisuje vrchní sládek Petr Hauskrecht.

V poptávce pozoruje výpadek u firem, které dárková balení objednávaly v minulých letech třeba pro své zaměstnance. „Ztráty kompenzují lidé, kteří si přímo k nám chodí pro pivo. Plníme sudy i lahve,“ uvádí Hauskrecht.

Zdroj: Deník/ Přemysl Spěvák

I další malé a střední pivovary na jihu Moravy lákají zákazníky vánočními speciály. Brněnský Pivovar Moravia na čtrnáctku Zlato Moravy. „Náš adventní silný speciál, který patřil ke specialitám pivovaru ve dvacátých letech minulého století, máme dostupný v našich kuželkách, plechovkách a od čtvrtka ve vybraných restauracích a hospůdkách,“ zvou zástupci pivovaru na Facebooku.

Slavkovský pivovar už prodává speciální nakuřovanou tmavou třináctku a vánoční ležák s medem. „Ten si naši zákazníci zvlášť oblíbili. Med nám dodává slavkovský včelař,“ zmiňuje za pivovar Zdeněk Vlček.

Na Hodonínsku minipivovar Veličský bombarďák připravil limitovanou edici Vánočního stoutu. Tři sta lahví silného 17stupňového piva je v prodeji od prvního prosincového týdne. „Tento speciál zrál přesně rok v sudech, kam jsme přidali dubová dřívka macerovaná v rumu. Při vaření piva jsme použili i čokoládu, kakaové boby a kokos,“ přibližuje za pivovar Ladislav Lukács.

.