První stálé kino v Brně otevřel Dominik Morgenstern na dnešním náměstí Svobody o jedenáct let později. V bývalém promítacím sále si teď mohou Brňané už šest let vychutnávat černohorské pivo.

„Kino patřilo společnosti The Empire Bio Company a mělo tři sta třiadvacet sedadel, což bylo hodně. Dlouho bylo ve středu města jediné,“ uvedla historička Milena Flodrová.

Za první republiky se kino jmenovalo Central. Po druhé světové válce získalo název Úderka. „Bylo to ve vlně masového přejmenovávání, které souviselo se socialistickým údernickým hnutím,“ poznamenala Flodrová.

Hlavním cílem hnutí se stalo zvyšování produktivity práce a překračování plánovaných úkolů. Kromě jména změnilo kino několikrát také podobu. „Díky výhodné poloze v centru města je lidé hodně navštěvovali. Mohli tam zhlédnout nejrůznější filmy, zejména však grotesky,“ řekla Flodrová. Na venkovní plátno kino promítalo například také krátké kreslené filmy. Smyčku krátkých filmů promítalo rovněž kino Čas naproti hlavnímu vlakovému nádraží. Divák tak podle Flodrové mohl kdykoliv přijít a odejít, když mu vypršel čas.

„V roce 1908 banka Cinema Banque postavila v ulici Dornych brněnské biografické divadlo, které se tak stalo druhým stálým kinem v Brně. Při bombardování města na něj spadla bomba a kino zničila,“ řekla historička.

Postupný zánik kin se urychlil v osmdesátých letech minulého století. Úderka skončila ještě před listopadovou revolucí. Už sedmým rokem je na místě bývalé Úderky na náměstí Svobody restaurace Černohorský sklep. „Naše nabídka je postavena zejména na české kuchyni a pivu,“ uvedl provozovatel Tomáš Svoboda.