Jiří Zábrš se k řemeslu klempíře nechal přemluvit a teď má díky tomu vlastní firmu. Když se Zábrš ve svých patnácti letech rozhodoval, jakému řemeslu se půjde vyučit, chtěl tehdy pracovat jako instalatér. „Věděl, jsem, že asi nepůjdu studovat, takže řemeslo pro mne bylo východiskem. Na klempíře mne přemluvili ve škole, protože jich bylo málo. Zachránil jsem vlastně klempířství v Brně,“ vzpomíná s úsměvem devětačtyřicetiletý podnikatel, který se po třech letech na škole dostal do první provozovny.

„Tehdy jsem si vyzkoušel, jaké je pracovat přímo v provozu. Ten shon a nové zkušenosti nakonec vedly k tomu, že už zamlada jsem chtěl mít svou vlastní firmu,“ tvrdí Zábrš. Splnit si sny mu dovolila až devadesátá léta. „Po rodičích jsem zdědil dům, ke kterému jsem dostavěl dílnu, takže s hledáním prostor problémy nebyly. Horší to bylo s výbavou. Stroje a nářadí jsem neměl, takže jsem se hodně zadlužil,“ říká Zábrš, který je dosud ve firmě sám.

„Vyhovuje mi najímat si pomocnou sílu, jak zrovna potřebuji. Někdy je totiž práce hodně, jindy méně. Stavební práce se obecně rozjíždějí nejvíce na jaře, když opadne sníh,“ říká Zábrš. Teď je prý ale práce dost celoročně. „Máme co dělat, abychom všechny zakázky dodělali. Lidé většinou chtějí stihnout opravu střech ještě před zvýšením DPH,“ vysvětluje živnostník.

Správný klempíř by podle něj rozhodně neměl mít strach z výšek. „Pracujeme často s horolezeckou výbavou, tedy i s lany. Dokonce musíme všichni absolvovat speciální zkoušky, které potvrdí, že ve výškách dokážeme pracovat bezpečně,“ připomíná Zábrš, který současně tvrdí, že je klempířství i pokrývačství jednodušší než kdysi.

„Většina věcí se dá nakoupit, nemusíme hodiny trávit v dílně, řezat a ohýbat plechy. Dnes se spíše jen poměřuje a pak montuje přímo na střechách. Ručně doděláváme jen drobnosti,“ vysvětluje klempíř. Přestože se často tvrdí, že střechy teď nevydrží tolik jako kdysi, odborník je jiného názoru. Střechy prý jen potřebují údržbu a ošetření. „Všechno záleží na majitelích. Pokud se lidé o střechu dobře starají, můžou si být jisti, že vydrží i pětadvacet let,“ dodává klempíř.