Od začátku programu ČSOB rozdělila po celé republice už více než 38 milionů korun. V každém z 15 regionů (Praha je rozdělena na dvě části) soutěží čtyři žadatelé. Tři vybrala odborná porota, čtvrtému udělila tzv. divokou kartu veřejnost. Nyní se všichni finalisté, které postupně představujeme na stránkách Deníku, snaží získat co nejvíce finančních prostředků od veřejnosti. Vybraná suma totiž určí i výši příspěvku od banky.

„Do finále se opět probojovala řada zajímavých a lokálně prospěšných projektů. Jsem rád, že díky programu ČSOB pomáhá regionům můžeme opět zaktivizovat drobné dárce a svým dílem přispět k rozvoji filantropie v Česku,” říká Petr Hutla, vrchní ředitel a člen představenstva ČSOB.

Senioři budou relaxovat v masážním křesle
Senioři budou relaxovat v masážním křesle

Nádor jménem Günther

Letos na jaře získaly největší podporu projekty Záchrana kostela v Nových Domcích u Rozvadova, FELITI – pomáháme udržet rovnováhu v přírodě, Na čerstvém vzduchu pod střechou a Šťastný vodicí pes.

I podzimní kolo ale nabízí řadu kvalitních prospěšných projektů. Celkem se jich přihlásilo 260. V lokalitě Jihomoravský kraj se o finanční příspěvek uchází tyto projekty: I u nás pohodově, „Bradavková válka”, Nová zahrada - lepší zázemí pro veřejnost a Navzdory větru, dešti, vždy jsme u vás.

Druhým je zapsaný spolek Mamma HELP s projektem „Bradavková válka“. Mamma HELP je nezisková pacientská organizace, která již 20 let pomáhá ženám s rakovinou prsu. V osmi městech provozuje Mamma HELP centra. Nyní chtějí v češtině vydat původně třídílný francouzský komiks s názvem „Bradavková válka“.

Komiks je určený pro širokou veřejnost, je psán s lehkostí, humorem, ale obsahuje také fakta o nemoci. Vypráví o mladé ženě Lili, která v 29 letech zjistí že má rakovinu prsu. „Nenechá se tím ale zničit. Využije svých dovedností grafického designéra a formou komiksu vypráví o svém boji s nemocí a nádorem, který pojmenovala Günther,” říká Monika Chábek z Mamma HELP.

Veřejnost rozhodne

- V každém kraji se ve finále utkávají 4 projekty.
- Veřejnost může finančně přispívat od 9. prosince 2019 do 6. ledna 2020 na webových stránkách csobpomaharegionum.cz.
- Každý region získá navíc od ČSOB 150 000 Kč.
- Výše příspěvku se odvíjí od úspěchu projektu u veřejnosti (50 000 Kč za první místo, 40 000 Kč za druhé místo, 30 000 Kč za třetí místo a 25 000 Kč za čtvrté místo).
- Minimální příspěvek veřejnosti nezbytný pro získání finanční podpory ČSOB je 5 000 Kč.
- 14. ledna 2020 budou známy konečné výsledky